Candidați la Primăria Iași: Marius Bodea și construcția unui monorail spre aeroport

Pentru cei care nu știu, Marius Bodea candidează anul ăsta pentru funcția de edil al Primăriei Municipiului Iași din partea Dreptei Unite, adică a alianței dintre USR, PMP și Forța Dreptei. Campania electorală este începută cu mult înainte de startul oficial, în special pe Facebook și TikTok, acolo unde pot fi văzute zeci, dacă nu sute, de videoclipuri legate de Iași și de problemele acestuia. În general, am o părere împărțită în legătură cu acest candidat, în special din cauza legăturilor discutabile din trecut ale acestuia cu anumite personaje mai puțin plăcute de către publicul larg, însă nici varianta cealaltă (Mihai Chirica) nu mă încântă mai mult.

În fine, discuția din primul paragraf poate fi dusă mult mai departe, însă aleg să mă opresc aici pentru că altceva voiam să punctez în acest articol. Pe scurt, în promisiunile din campanie ale lui Marius Bodea este menționată și construcția unui monorail care să facă legătura între centrul orașului și aeroport. Și spre Spitalul Regional, însă mai este mult până acolo. Ideea nu este una rea, nici una bună, însă este cu siguranță una foarte greu de realizat. Se vehiculează construcția unei stații de îmbarcare în zona Târgu Cucu, o zonă istorică a orașului, ceea ce poate fi un impediment destul de important pentru viitorul edil.

Însă dincolo de asta, consider că ideea nu ar trebui să fie una prioritară. Da, aeroportul este un subiect important în economia orașului, însă până acolo mai există sute de alte probleme care ar trebui rezolvate. Iar aici putem începe cu traficul, care este, cel mai probabil, principala problemă a orașului. Iașiul se apropie de un milion de locuitori, detaliu care afectează traficul zilnic, inclusiv în weekend.

Iar când vorbesc de trafic, mă refer aici în principal la faptul că nu avem străzi pe care să mai circulăm decent. Să luăm exemplul bulevardului Poitiers, să aducem aminte de strada Libertății, de strada Trei Fântâni, de strada Bucium, chiar și de strada Canta. Porțiuni de șosea efectiv bombardate. Sunt zeci de alte străzi în oraș care nu au nici măcar un astfalt turnat drept, guri de canalizare care sar sau care nu sunt aduse la același nivel de ani de zile. Avem o grămadă de străzi pe care se creează ambuteiaje zilnic, mai ales la orele de vârf, din simplul fapt că semafoarele nu sunt calibrate corespunzător. Bulevardul Independenței, Șoseaua Nicolina, Șoseaua Păcurari, Bulevardul Carol I, Șoseaua Bucium, Bulevardul Poitiers și așa mai departe.

Până și Bulevardul Socola este un haos total, chiar dacă are numai câteva zile de când a fost asfaltat din nou. Carosabil ondulat, guri de canalizare la cinci centimetri sub nivel, inundații la cea mai mică ploaie, semafoare montate fără sens, aglomerație la intrarea la Jumbo sau Dedeman și așa mai departe.

Nu zic că traficul este cel mai important aspect, însă este o problemă care ne afectează pe toți. Iar dincolo de asta, cred că nici nu mai trebuie să aduc în discuție subiectul stadionului, a Sălii Polivalente, a Bazinului Olimpic, a echipei de fotbal, a CET-ului, a centurii de ocolire a orașului, a transportului public și altele.

Ce părere ai despre acest articol?