Blogosfera e o curvă deghizată-n anonimi. Din nou

scris de | marți, 6 martie 2012, 19:47 | 14 comentarii

Salutare! În seara aceasta mă gândeam să vă prezint fotografiile şi părerile personale în legătură cu Muzeul Ouălor Încondeiate din Moldoviţa, judeţul Suceava, vizitat în data de 2 martie; însă, a intervenit o mică schimbare. Acea schimbare este reprezentată de utilizatorul serviciului Blogger, „Anonim”, căruia îi mulţumesc public, în faţa tuturor cititorilor mei pentru comentariile lăsate la două dintre articolele acestui blog.

Să nu mă înţelegeţi greşit, acest post nu este o copie a articolului scris de Max Peter acum câteva zile. Nu. Ceea ce vreau eu să subliniez este faptul că cei care încearcă să ofere ceva nou în blogosfera românească sunt, de cele mai multe ori, luaţi în râs. Aşa mi s-a întâmplat şi mie în această zi; după cum veţi putea citi în rândurile ce urmează.

Comentariul pe care l-aţi putut citi anterior a fost publicat la articolul „Comparație între trecut și prezent (ep.7): Clădirea Izvorului „Sentinela”, în decursul acestei zile. Am ales să nu cenzurez nici un cuvânt din cele spuse de domnul Anonim, tocmai pentru a-i da şi mai multă satisfacţie. De asemenea, am şters comentariul şi am ales să nu răspund acestuia deoarece nu mă pot coborî atât de jos, doar pentru a da explicaţii unuia care, mai mult ca sigur, nu are habar cât timp a durat Războiul de 100 de ani, de exemplu. Ce să mai vorbesc despre alte momente din istoria predată în şcoala generală. Totuşi, dacă cel/cea care a scris acest comentariu şi-ar fi asumat cele spuse prin folosirea unui nume real, aş fi răspuns cu toată plăcerea şi aş fi explicat de ce am ales să scriu articolul. Dar în cazul de faţă, am ales să mă rezum doar la trimiterea comentariului la coşul de gunoi.

Acum vorbind ceva mai serios, chiar nu îi înţeleg pe cei care scriu astfel de comentarii. Nu îl cunosc, nu mă cunoaşte. Punct. Nu pricep de ce trebuie să îşi piardă timpul citind un articol scris pe parcursul a mai multor zile, la care cineva a scris, a şters, iar a scris şi iar a şters, doar pentru ca fiecare idee să sune aşa cum trebuie. Dacă nu îi place cuiva, există butonul de back. Simplu. Nu trebuie să îl jigneşti pe cel care pierde ore bune în faţa computerului, doar pentru a oferi informaţii relevante pentru majoritatea pasionaţilor de arhitectură sau istorie.

Revenind, vă invit să citiţi şi cel de-al doilea comentariu lăsat de acest utilizator:

Şi de această dată am ales să nu cenzurez nici un cuvânt, doar pentru ca anonimul să aibă şi el momentul său de glorie. Acesta a fost publicat la una dintre ediţiile seriei „Life în Pictures”, cu titlul „Life în Pictures – O altă modalitate de a vedea florile”. Pe lângă faptul că, comentariul este mai mult decât absurd, chiar nu pricep cum cineva cu IQ-ul mai mare de 10 poate să spună că imaginile prezentate în postare reprezintă fotografii ale unor fotografii. Şi acesta a avut aceeaşi soartă ca cel anterior.

OBSERVAŢIE: Dacă cel care a scris cele două comment-uri va citi şi acest articol, îl rog să nu creadă că sunt un laş deoarece am şters părerile sale. Am făcut dispărute cele două păreri ale dansului doar din simplul motiv prin care acest blog este dedicat unor oameni iubitori de istorie, fotografie, arhitectură şi de tot ce este frumos în general. De asemenea, nu va putea spune că nu i-am răspuns; până la urmă am acordat un articol întreg acestui subiect.

În loc de încheiere, tot ce pot să mai spun este că am ales ca de acum înainte să scriu după un alt principiu: Mai bine un arogant, decât o altă maimuţă cu DSLR. Seară plăcută să aveţi!

Există 14 comentarii publicate la acest articol:

 1. Max Peter

  Îmi pare rău că te loveşti de aşa ceva. Elimină posibilitatea comentării de către anonimi (eu am făcut-o).
  Pe blogul tău, tu eşti stăpânul absolut. Nu trebuie să îţi justifici nicio acţiune faţă de nimeni.

 2. Ciprian Pardău

  Max, sincer, si mie imi pare rau ca am fost pus intr-o astfel de situatie. Deocamdata nu elimin posibilitatea ca si anonimii sa comenteze, am cativa care nu au nevoie de cont google, dar viziteaza un numar relativ mare de bloguri. Multumesc pentru sustinere. Seara faina!

 3. Ciprian Pardău

  Intr-un fel ai dreptate, insa nu aveam cum sa raman complet indiferent la cele doua comentarii pe care mi le-a adresat. Data viitoare, mai mult decat sigur, nu v-a mai primi aceeasi atentie! Toate bune si multumesc pentru vizita!

 4. mala teaha

  Imi pare bine ca am gasit site-ul tau via unui grup Facebook,grup numit „Descopera Bucovina” si, imi pare rau sa vad ca un site cu si despre fotografie n-a scapat de lopetile pe care unii le au in loc de capete si dau cu ele de parca ar fi intr-un razboi cu spatiul. Daca te ajuta cu ceva ceea ce-ti voi spune acum, atunci asa sa fie… Ceea ce tu ai primit ca 'bonus” e doar o mica parte din cele primite de mine la un post despre tantra, asa ca iti imaginezi dimensiunea ciomegelor din carul cu oale: amenintari, terfeliri, ironii…dar absolut toate comentariile au fost de tipul asta si toate sub protectia aceluiasi anonimat si-a unor adrese de email generate pentru 1-2 minute. I-am invitat scurt sa dezbatem si asupra celorlalte subiecte de pe site dar tacerea a fost totala ceea ce m-a facut sa cred ca exista o anumita tagma de idioti frustrati care n-au curajul sa se avinte pe un teren ce implica folosirea macar a unui neuron activ si nu se simt, dar defel nu se simt activi decit din punct de vedere psiho-patologic. Asa ca, Cipri draga (imi permiti sa-ti spun asa), daca tot suntem confrati de suferinta-n blogareala…uita de fenomenele atipice unui ADN nebunatic ( si prea frumos pentru a fi minjit cu oameni de soiul asta) si accepta sa mergi mai departe de dragul frumusetilor pe care atit de frumos (ma repet!) le stii tu pune-n imagini!
  Am o nedumerire: oare stie Anonymus (zic!) ca o buda ecologica e frumoasa prin insasi definitia ei ?

 5. Ciprian Pardău

  Iti dau dreptate; ai definit foarte bine ceea ce am descris eu in articol. Sincer, imi pare rau sa aud ca ai patit si tu acelasi lucru.

  Dupa cum ii spuneam si lui Max, acesta este singurul moment in care le voi da atentie; data viitoare, ma voi rezuma la citirea si trimiterea comentariilor in cosurile de gunoi.

  Multumesc pentru comentariu si pentru vizita! Sper sa te delectezi cu vechi, dar si noi, articole! O seaa placuta!

 6. teonegura

  Salutare, Ciprian, bine te-am gasit. La mine e simplu: m-am lecuit de astfel de capsomani, asa ca oricine comenteaza, asteapta aprobarea comentariului. E mult mai… igienic ;) Bafta multa!

 7. Zamfir

  El vorbeşte despre „măsura” pe care ai fi întrecut-o? Păi, MĂSURA este dată de Oameni, cu identitate, nicidecum de „curajoşii” care au păreri numai guiţând din tufe!
  To vrei ca el să nu te creadă LAŞ? Păi, laş este el. Tu nu ai dreptul de a şterge gunoaiele lăsate de el pe blog, ci, ai OBLIGAŢIA de anu permite murdărirea blogului.
  Eu am avertizat că şterg orice comentariu, dacă este anonim sau cu adresă de e-mail falsă! Pe toate blogurile, ale mele sau pe cele pe care le coordonez, există moderarea comentariilor. Dacă un comentariu nu este exprimat decent, poate să mă laude liniştit! La fel, dacă păstrează o minimă decenţă, poate să mă desfiinţeze. Dar, pretind argumentaţie.
  Pe stradă, unde NU îşi face datoria poliţia, ocolesc gunoaiele. De ce ar trebui să le accept pe blog?!

 8. Zamfir Turdeanu'

  CENZURĂ este atunci când te identifici, argumentezi părerea şi … eu refuz să o aprob! Când vii şi spurci, ascuns în tufa anonimatului, am OBLIGAŢIA să dau cu mătura! A face curăţenie nu este cenzură! Democraţia nu înseamnă, nici nesimţire, nici nerespectarea regulilor.

 9. Ciprian Pardău

  Imi place punctul tau de vedere, Zamfir. Nu am spus in articol faptul ca ceea ce am facut eu (stersul celor 2 comuri) a fost cenzura. Pur si simplu nu merita sa pastrez asa ceva pe blog, doar pentru a strica bunastarea altor persoane. Toate bune si o seara placuta!

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.