Bloggerii din vest despre ce scriu?

scris de | vineri, 17 august 2012, 16:12 | 9 comentarii

Din două mari puncte de vedere, personal, cred că blogosfera românească reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase spaţii online din întreaga Europă. Motivele nu sunt deloc complicate şi greu de înţeles de cititori, ba chiar sunt simple, chiar banale. Şi-am să vă spun şi de ce.

Dacă eşti blogger în România, ai materiale pe marginea cărora să poţi dezvolta un subiect cu nemiluita; iar asta doar din simplul fapt că la noi merg toate aşa cum merg. Dacă se închide TVR-ul, sigur se va găsi o mână de bloggeri care să explice pe îndelete fenomenul. Dacă are loc un referendum total neaşteptat, toată presa şi blogosfera va inebuni; toţi îşi vor spune părerea, toţi vor aduce soluţii, vor arăta cu degetul, vor promite. Dacă se privatizează o firmă, dacă reprezentanta ţării la polo câştigă un meci, dacă apare o nouă metodă de a face bani, la fel. Bloggerul român va scrie despre orice, oricând, de oriunde. Făcând şi o paralelă subiectului, poate de asta nici nu prea merg blogurile de nişă la noi; pentru că cititorul român caută subiecte în vogă, indiferent de domeniu.

Pe când, cei din blogosfera franceză, italiană sau germană (exemple luate la întâmplare) nu prea au despre ce scrie. Pentru că la ei toate merg bine; nu tu scandaluri uriaşe, nu probleme, nu griji, nu nimic. Personal, dacă aş locui în Berlin sau în Paris le-aş povesti cititorilor mei doar despre cât de bună e cafeaua dimineaţa, ce curat e oraşul, cât de frumos e peisajul din balcon, cât de grozav e parcul, etc. Adică, doar subiecte pozitive, prin care aş lăuda acel oraş, respectiv acea ţară.

La ei nu există suspans, nu există griji. Iar atât timp cât toate merg ca unse, nimeni nu se va găsi să comenteze despre nimic. N-au subiecte, n-au ecou.

Există 9 comentarii publicate la acest articol:

 1. Vladimir

  Pai te inseli amarnic :D. E plin de scandaluri, orasul nu-i mereu asa curat (exemplul cu Parisul sper ca-i glumita, bine ca n-ai amintit Napoli care e ingropat sub gunoaie :P) si subiecte tot cu nemiluita. Doar ca, incepand mai devreme toata pasiunea asta cu bloggingul, e o blogsofera ceva mai matura. Adica s-au saturat sa critice (ca-i sincer plicticos pentru cititorii mai cititi) si au trecut la altele mai interesante. Mai critica, evident, dar cand chiar e ceva maretz de semnalat. De asemenea n-ai sa vezi „a-listeri” care fac posturi pentru care cu usurinta pot fi dati in judecata in lumea civilizata (cum vezi prin blogosfera romaneasca la adresa ungurilor, posturi penibile scrise de oameni cu vreo 15 ani in urma mentalitatii europene, de te ia si cu jena si cu rusine si cu mila si cu groaza). Lumea e mai grijulie si mai ales se documenteaza cu mai multa grija inainte de a scrie. Eu am impresia ca multi bloggeri romani scriu sub indemnul momentului un fel de delir furios sau, mai rau, isi inchipuie ca parerea lor e adevar universal (desi nu-s informati si nici nu incearca) si ne-o vara pe gat nervos, hotarat si fara drept de apel.
  Desigur ca nici un Parizian nu-ti scrie de cafeaua de dimineata (asta-i post „turistic” de romanca ajunsa la Paris in vacanta :D) sau daca iti scrie, apoi merita citit probabil (cine stie ce shobolan, martian sau presedintele republicii a picat pe acolo). Sa stii ca sunt chiar interesante blogosferele occidentale (mai ales germana), nu-s plicticoase si categoric sunt mult mai mature (s-au triat de acum cativa ani buni toti aia „cu probleme”).

  1. Ciprian blogger

   Citesti bloguri straine? Inafara de cele din Romania, Rusia si eventual Rep. Moldova? Doar de curiozitate, intreb si eu!

  2. Vladimir

   Evident. Cele rusesti cu mici exceptii nu ma prea intereseaza. Sunt plecat din tara de peste 15 ani adica jumatate din viata mea. Asadar, nu imi vorbesc despre lucruri pe care sa le mai stiu sau care sa-mi spuna ceva. Iar in blogosfera romaneasca activez fiindca blogul meu e in romana. Altfel mi se pare o blogosfera primitiva comparativ cu cele occidentale si tot foarte departata de interesele mele. Dar si in Romania mai vin doar in vacante si rar, deci e de asteptat. Imi plac in primul rand blogurile Elvetiene si mai ales geneveze, fiindca fiind din batatura vorbesc despre lucruri pe care le pot vedea sau face. Apoi cele nemtesti, norvegiene, americansti, olandeze, chiar si kuweitiene. Am un blogroll succint (si de mult ne adus la zi) la mine pe blog daca esti curios. Contine bloguri/site-uri occidentale.

 2. Alki

  Tin sa te contrazic, fratiuc.
  Ei n-au problemele noastre. Noi ne batem de mancare si cheltuieli. Ei nu. Dar asta nu inseamna ca n-au probleme.
  Sunt doar in alt spectru…

  1. Ciprian blogger

   Inseamna ca ei scriu de bine. Noi ne legam de cat de prost e Antonescu, iar ei isi declara iubirea fata de altul. BTW.

 3. raul rual

  sa stii ca ai dreptate, intr-o oarecare masura. cand sunt in Franta e greu sa gasesc subiecte. nu ascult stiri, nu vad stiri, nu ma ia nimeni la bataie in intersectii etc. in schimb, cand sunt in Ro, la fiecare metru parcurs as putea gasi un subiect.

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!