Blog: Akismet și moderarea de comentarii

Niciodată nu i-am înțeles pe cei care aleg să aprobe fiecare comentariu în parte înainte de a-l publica. Este enervant, pierzi răspunsuri la comentariile publicate deja și îți ocupi timpul aiurea. Iar aia cu spamul nu este o scuză. Și nici aia cu „nu vreau să îmi scape vreun comentariu cu înjurături”. Există o soluție simplă pentru o rubrică de comentarii curată.

1. Akismet.

2. În Setări – Discuții există o secțiune numită „înainte să apară comentariu”. Debifează prima opțiune și bifează pe a doua: autorul trebuie să aibă cel puțin un comentariu aprobat anterior. Aprobi doar primul comentariu, iar apoi știi că persoana nu îți scrie tâmpenii.

3. În Setări – Discuții există și secțiunea numită „moderarea comentariilor”. Acolo poți să setezi ca WordPress să rețină pentru aprobare orice comentariu care conține cel puțin un link, iar mai jos scrii o listă de cuvinte pe care nu le dorești în comentarii. De obicei înjurături și cuvinte folosite pentru spam, gen SEO, jocuri, anvelope, filme online etc.

Și uite așa ai scăpat de aprobarea fiecărui comentariu în parte. Iar acum poți să scrii mai mult, pentru că un singur articol publicat pe zi nu înseamnă că ți-ai făcut datoria.

15 comentarii

 1. Tu le ceri unora să umble în Akismet când ei habar nu au cum să schimbe un design? Unii au niște complexe de superioritate și de aia trebuie să aprobe comentariile, pentru că nu trebuie să zică cineva ceva ce nu dă bine.

  • Ce să caute în Akismet? Instalat și gata. Pașii se fac din setările WordPress. Ar fi simplu dacă nu ar exista complexe de superioritate!

 2. Ar fi mai de bun simț dacă nu ar fi bloggeri care acceptă doar comentariile a trei prieteni. Văd bloguri care nu acceptă comentarii de la nimeni. Bine, nici să vezi 100 de comentarii la un articol nu mi se pare în regulă.

  • Acceptă ce vor pentru că este blogul lor. Nu ai ce să le faci. Și de ce este rău că un articol are 100 de comentarii sau mai multe? Asta arată că autorul are mulți oameni care îl urmăresc, nu?

 3. Eu urmăresc mai repede comentariile de pe blog. La articolele vechi cine ar mai răspunde la comentarii dacă nu ar fi moderate?

  • Când am amintit în articol de răspunsurile la comentarii mă refeream la cele scrise de cititori, nu de tine ca autor.

 4. Și eu sunt unul dintre cei care încă folosesc funcția de moderare a comentariilor. De ce? Pentru că prefer să văd ce zice omul înainte de a publica. Nu cenzurez opinia nimănui atât timp cât este exprimată într-un limbaj cât de cât decent. Plus că îmi este mult mai ușor să urmăresc comentariile. Eu zic că în casa lui fiecare face ceea ce vrea. Nu poți să îi impui nimănui anumite standarde. Trebuie să te gândești că pentru foarte mulți oameni blogul nu înseamnă o preocupare principală pe parcursul unei zile.

 5. Eu le moderez pe alea la articole mai vechi de două săptămâni. Ca să văd ce se mai întâmplă. În rest n-am niciun stres, dă-i să curgă!

 6. Când am auzit prima dată de Akismet am crezut că o fi vreun Maharajah! Asta ca să vezi ce pricepuți sunt unii! La mine se moderează numai primul comentariu, deși pot lua plasă și așa. Cineva pare decent inițial și apoi o ia pe miriște. Dar tot ce nu este de bun simț sau insultător la adresa altor comentatori se șterge. Cine mă înjură pe mine personal este liber să o facă, nu îl moderez.

  • Dacă după primul comentariu cineva o ia pe miriște nu este nicio problemă, pentru că intervine lista aia de cuvinte de care ziceam în articol.

 7. Dacă te referi la blogurile cu foarte mult trafic, problema este că pe lângă 50 de comentarii normale mai sunt și alte 50 cu înjurături. Și nu, lista aceea de cuvinte interzise nu te ajută cu nimic! Pun pariu că ai putea înjura în 50 de moduri diferite numai ca să ocolești acea listă.

  • Nu m-am referit doar la blogurile mari, ci și la cele mai mici, cum este al meu de exemplu. Acea listă de cuvinte este utilă numai dacă o actualizezi de câteva ori cu înjurăturile pe care le primești mai des. Nu te scapă total de problemă, dar elimină o mare parte din comentariile nedorite. La blogurile mari nu știu cum se face treabă pentru că nu am ajuns la acel nivel.

Ce părere ai despre acest articol?