Blog: later edit, post scriptum şi update în articole

scris de | sâmbătă, 13 aprilie 2013, 21:14 | 9 comentarii

Vreau să vorbim puțin despre cum se folosesc corect trei elemente ce se regăsesc într-o mulțime de articole din blogosfera din România, și anume later edit (editare ulterioară), update (actualizare) și post scriptum (PS). Mă văd nevoit să vin cu un astfel de articol pentru că îmi doresc ca tot mai mulți bloggeri de la noi să învețe să scrie cât mai corect posibil pe blogurile personale.

Ce este un update?

Un update reprezintă o îmbunătățire a unui articol deja publicat pe blog. Dacă ai scris într-un articol despre un anumit lucru, iar ulterior publicării ai aflat o nouă informație o să folosești un update. Nu un post scriptum sau un later edit. Un update. Este destul de simplu de înțeles.

Nu se scrie în mijlocul articolului sau la finalul lui, ci la început pentru că reprezintă un element pe care cititorul trebuie să îl citească înainte de a parcurge întregul articol ca să priceapă ceea ce ai scris acolo, nu să stea să se gândească la final ce ai vrut să spui de fapt.

Ce este un post scriptum?

Un post scriptum reprezintă o notiță care nu are legătură directă cu articolul publicat. Acesta se scrie înainte de a publica articolul și nu după. Dacă vrei să scrii după publicarea articolului, în funcție de caz, fie se folosește un update, fie un later edit.

Un post scriptum se adaugă întotdeauna la finalul articolului. Niciodată la începutul acestuia. Dacă este pus la început nu va mai avea funcția de post scriptum. Dacă ai scris într-un articol despre cât de bine o duce bunica la țară, iar la final vrei să spui că ți-ai luat un câine, pui un post scriptum.

Ce este un later edit?

Un later edit reprezintă o editare ulterioară a unui articol deja publicat. Unii îl pot confunda cu un update, dar este o greșeală. Cele două elemente nu au nimic în comun. Dacă ai scris un articol bine documentat, dar s-a strecurat și o greșeală, iar cineva te corectează și vine și cu argumente în susținerea comentariului său, o să te vezi forțat să adaugi informațiile corecte folosind un later edit.

Un later edit se scrie mereu la finalul articolului. Nu se pune la început pentru că se va crea confuzia cu un update. Ca să se înțeleagă corectarea făcută trebuie citită mai întâi greșeala. Dacă există cazuri în care trebuie folosite și un post scriptum și un later edit în același articol, prima dată se va adăuga acel post scriptum, iar la final se scrie și acel later edit.

Am atașat și trei exemple de așa da pentru fiecare caz în parte. Primul este dintr-un articol de la Nihasa (aici), al doilea dintr-un articol de la Cristian Florea (aici) și al treilea dintr-un articol de la Zoso (aici).

Există 9 comentarii publicate:

    1. pardauro blogger

      Nu se supără nimeni. Doar să nu crezi că acela este un update. Este un later edit, o completare a ceea ce este deja scris.

    2. Poze decât

      Păi nu aș vrea să te contrazici singur. În articolul ăla n-am corectat (edit) nimic, ci am completat (update) cu ceva ce nu avusesem la îndemână inițial, deși menționasem că văzusem așa ceva, iar unul dintre comentatori mi-a indicat unde să găsesc ceea ce nu avusesem la îndemână la acel moment.

    3. pardauro blogger

      Am greșit eu! Am citit doar completarea, nu și articolul. Ai dreptate! Este un update!

  1. Bâzdâganie

    Punctul tău de vedere este bun, dar nu știu câți vor ține cont de el. S-ar putea ca cineva să zică „pe blogul meu scriu cum vreau, nu mă interesează regulile”. Și crede-mă că sunt mulți care procedează așa.

    1. pardauro blogger

      Cei care nu doresc să devină mai buni în ceea ce fac nu sunt bloggeri care caută performanță. Este simplu. Sfaturile sunt și aici și pe alte bloguri serioase. Depinde cine vrea să țină cont de ele.

  2. Ariel

    Bun acest articol. Relativ din categoria post scriptum: la noi văd că se folosește puțin spre deloc nota bene (NB), care mai poate fi folosită să atragă atenția către ceva din articol.

    1. pardauro blogger

      Am ales să vorbesc doar despre cele care sunt des folosite. Nota bene nu am văzut pe niciun blog până în momentul de față, sincer să fiu.

Ce părere ai despre acest articol?