Auschwitz-ul vă impresionează? (3) – Atracția

scris de | luni, 4 iunie 2012, 22:29 | 8 comentarii

Ceea ce m-a impresionat cu adevărat, lăsând însă la o parte povestea şi drama cu care sunt atraşi turiştii, este modul de organizare a tot ceea ce înseamnă spaţiu deschis publicului. Totul, dar absolut totul, a fost ordonat în aşa fel, încât până şi cel mai bătut în cap să priceapă ceea ce i se prezintă!

Să luăm, ca exemplu, spaţiile de gazare. Cu toţii cunoaştem faptul că deţinuţii erau dezbrăcaţi şi închişi în aceste camere, pentru ca mai apoi să fie scoşi şi îngropaţi la comun. Însă, câţi ştim cu adevărat cum se prezenta atmosfera de dinăuntru?? Foarte puţini; cel puţin eu nu aveam idee! Polonezii s-au gândit la acest aspect, fapt ce i-au împins să construiască o machetă (imensă, chiar), bazată pe vechi fotografii şi însemnări ale gardienilor. Cam aşa arată:

Ce mi-a plăcut şi mai mult a fost faptul că nu s-au oprit doar la machete; au construit, în interiorul clădirilor, spaţii de sticlă destinate depozitarii diferitelor obiecte. În următoarea imagine puteţi vedea un astfel de spaţiu, plin cu recipiente în care se ţineau pastilele cu care se gazau deţinuţii. O singură astfel de cutie era suficientă, ca atunci când temperatura din camera de gazare atingea 20 de grade, să omoare peste 1000 de persoane. Pastilele se dizolvau, blocând respiraţia acestora. Din spusele ghidului, aceasta era cea mai ieftină metodă de exterminare:

Deţinuţii, după cum bănuiesc că ştiţi, erau aduşi în lagărele de concentrare cu trenurile; încărcaţi în vagoanele de marfă. Vă întrebaţi cum stăteau aceştia în ele?? Poftiţi o machetă sugestivă:

Nici ochelarii deţinuţilor nu au fost uitaţi:

Protezele, cârjele şi alte astfel de obiecte sunt, de asemenea, prezentate publicului:

Exemple se pot da preţ de câteva minute bune. Vă las fotografiile pentru a vă convinge:

Prima şi a doua parte a articolului.

Există 8 comentarii publicate la acest articol:

 1. vienela

  Ciprian, nu stiu ce simti cand privesti toate pozele astea, nici nu cred ca ti-ai schimbat parerile de ieri pana azi. Si totusi incerc sa te intreb: privind o pereche de ochelari din gramada aia nu te intrebi cui au apartinut, cum arata, ce gandea, i-a fost frica, avea copii…?

  1. Ciprian Pardău blogger

   Parerile vis-a-vis de evrei si tigani nu mi le voi schimba; prea curand, cel putin! Insa, in celelalte doua articole nu am spus ca nu imi pun astfel de intrebari. Una dintre acele perechi de ochelari apartineau poate unui doctor, unui cersetor, unui avocat sau unui om fara casa. Poate ca avea o familie numeroasa, poate era divortat, poate copiii erau plecati de mult de langa el, sau era unul ce alesese sa fie de partea gresita a legii. Vom sti?

 2. Andrei

  Nimeni nu poate nega tragedia umana ce a avut loc acolo.
  Multi vorbesc cu usurinta despre tragedia romaneasca ce a inceput in iunie 1940 la invadarea Basarabiei sau tragedia romanilor din Transilvania de Nord de dupa 30 august 1940. Sau nu vorbesc deloc.
  Desi nu am reusit sa-mi dau seama ce este Germania (adica istoria sa intre 1871 si 1945) nu pot sa nu observ o alterare a spiritului uman ce a avut loc la aceasta natiune.
  Pe de alta parte explicatiile istorice clasice , istoria conventionala, nu ma mai atrag. Sunt sigur ca trebuie sa existe o explicatie de natura metafizica a tot ceea ce ne zguduie ca tragedie umana. Si spun doar un cuvant : KARMA

  1. Ciprian Pardău blogger

   In legatura cu KARMA; mi-ai adus aminte de un frumos serial american: My name is Earl. Daca ai timp, vizioneaza cateva episoade. Felul in care este scris scenariul m-a fermecat de-a dreptul!

   Sa imi confirmi!

   PS: Ce fel de sentimente ai vis-a-vis de nemti?

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.