Auschwitz-ul vă impresionează? (2) – Inițierea

scris de | duminică, 3 iunie 2012, 22:51 | 5 comentarii

Ceea ce mi-a plăcut, aici făcând referire strict la modul de administrare a unui obiectiv turistic de către străini, a fost faptul că ghidul (prezentat în articolul anterior) vorbea la microfon, transmiţând sunetul prin unde radio către căştile noastre. Bineînţeles, pentru ca totul să funcţioneze aşa cum era de aşteptat, ne-au fost puse în buzunare aparate de dimensiunea unui celular, cu ajutorul cărora se realiza legătura dintre microfon şi căşti. Simplu şi eficient, nu? Plus că, utilizând un astfel de sistem, grupurile nu aveau cum să se deranjeze sau suprapună unul pe altul; la fel şi vocile ghizilor.

Trecând peste datele istorice ce umplu internetul şi motoarele de căutare, cer permisiunea de a intra direct în pâinea subiectului. Cu toate că, în prima parte a articolului v-am zis că nu sunt de acord cu ceea ce se promovează în ziua de azi vis-a-vis de lagărele de concentrare de acolo, pot spune că polonezii au făcut treabă bună cu restaurea clădirilor de la Auschwitz. Băile şi toaletele s-au păstrat, camerele deţinuţilor la fel, de cele ale conducerii nu mai vorbim. Au organizat totul în aşa fel încât turistul să fie atras de povestea Războaielor Mondiale. Ştiu, ştiu, iar laud locul.

Aproape toate camerele şi holurile sunt ilustrate cu fotografii vechi, portrete ale celor gazaţi acolo sau imagini cu momentele în care deţinuţii coborau din trenuri. Nici hărţile detaliate sau schiţele realizate de aparatele de fotografiat din avioane nu lipsesc. Totul este tradus în engleză, poloneză şi israeliană (sau cum s-o numi limba lor). Mai jos, doar câteva exemple:

Spuneam mai sus ceva şi despre portretele deţinuţilor din lagăr. Uitaţi şi voi cam cum sunt prezentate publicului. Frumos, hmmm?

Există 5 comentarii publicate la acest articol:

  1. Ciprian Pardău blogger

   Doar intr-o singura camera a fost fotografierea interzisa! Se prezenta ceva special acolo, voi da detalii in partea a treia a articolului :) Nu dam nume ;) Rumunia!

 1. vienela

  Turistii sunt oricum atrasi de poveste, asta este si motivul pentru lace viziteaza locul si este normal sa gaseasca ceva acolo.
  Eu vreau sa te intreb daca ai citit ceva scris de cei care au fost acolo, detinutii care au apucat sa povesteasca ororile? Arunca-ti un ochi pe cartile astea: “Am fost medic la Auschwitz” de Dr Nyiszli Miklos, “Fabrica morţii” scrisă de Ota Kraus si Erich Kulka. Eventual si Jurnalul Annei Frank.

  1. Ciprian Pardău blogger

   Am citit un vechi jurnal al unui gardian de la Auschwitz. Am un prieten, acum plecat in Cehia, ce detine un astfel de jurnal original. L-a tradus complet in romana, oferindu-mi prilejul de a-l parcurge intr-o saptamana!

   Nu spun ca nu a fost groaznic ceea ce s-a intamplat acolo, ci doar faptul ca pe mine ma duce cu gandul la supralicitarea dramei.

 2. Pingback: Pagina nu a fost găsită « Ciprian Pardau

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.