Auschwitz-ul vă impresionează? (1) – Ghidul

scris de | duminică, 3 iunie 2012, 16:41 | 10 comentarii

Lagărele de concentrare de la Auschwitz le-am vizitat în prima noastră zi petrecută pe teritoriul Poloniei, înainte de a ne caza în Choszczno. Ştiu şi înţeleg faptul că aceste complexe nemţeşti dedicate exterminării evreilor şi a ţiganilor provoacă mari drame şi impresionează până la lacrimi pe unii vizitatori, însă nu pricep ce mare chestie cu atâta promovare a celor petrecute acolo. Au venit germanii, i-au adunat pe cei ce trebuiau să moară, le-au luat tot, i-au dezbrăcat, i-au băgat în camerele de gazare şi gata. Planeta scăpase de oameni inutili. Nu ar trebui să judec, însă…

Sincer să fiu, dacă ar fi să numesc singurul lucru care îl înalţă pe Hitler în faţa ochilor mei, acela ar fi faptul că a încercat şi chiar mai mult, s-a dedicat, curăţirii planetei de evrei şi ţigani. Ştia anumite lucruri vis-a-vis de evrei, pe care apropo, nu multă lume le mai cunoaşte în prezent, ştia că ţiganii deveneau o cultură destul de puternică în acele vremuri, nu că acum s-ar fi schimbat ceva, iar faptul că a încercat să îi facă dispăruţi merită aplauze.

Trăind în anul 2012, îmi pare, sincer, rău de faptul că toate marile sale planuri au dat greş; iar aici, bineînţeles, mă refer doar la cele ce au legătură cu procesele de gazare. Nu ar mai fi existat evrei la putere, nu am fi fost furaţi la fiecare colţ de bloc de către ţigani şi, cel mai important, am fi fost mai puţine guri de hrănit; că tot se discuta despre creşterea exagerată a numărului de locuitori ai planetei.

În fine, trecând peste părerile strict personale în privinţa celor întâmplate la Auschwitz, am păşit (noi, grupul) cu privirile ciulite în interiorul imenselor garduri de sârmă ghimpată. Am spus că, dacă tot avem ocazia să vizităm o asemenea atracţie turistică, cu toate că mi se pare absurd să se facă bani de pe urma morţii a milioane de oameni, fie ei evrei sau ţigani, ar fi bine să ne luăm şi un ghid. A costat puţin mai mult, însă a meritat. Am înţeles mult mai bine tot ceea ce se întâmplase acolo prin explicaţiile sale, decât am fi reuşit să pricepem plimbându-ne de capul nostru.

Iniţial, visasem la un ghid vorbitor de limba română, însă, din păcate, nu a fost posibil; bănuiesc faptul că nici nu au aşa ceva, că de, România nu există, cu toate că vietnameza, japoneza, chineza sau indiana erau disponibile. Trecând, însă, peste acest aspect oarecum frustrant, am plătit un ghid vorbitor de limbă engleză. Cel puţin pentru mine, a fost foarte ok. Vorbea destul de rar, nu folosea cuvinte inexplicabile şi avea şi acel ceva care dă valoare unei persoane. Din câte am reuşit să aflăm, doamna (ghidul) fusese profesoară timp de aproape 20 de ani, după care a renunţat la predare doar pentru a putea arăta lumii întregi ceea ce s-a întâmplat cu adevărat la Auschwitz. De admirat, zic!

I-am făcut până şi o fotografie:

Ar mai trebui să menţionez, cu toate că noi am plătit doar pentru a vizita complexul Auschwitz 1, faptul că doamna (ghidul) ne-a condus la Auschwitz 2, pe gratis, doar pentru a ne arăta priveliştea ce o vedeau doar gardienii?? Şi că tot veni vorba, la Auschwitz 2 am reuşit să recunosc şi anumite porţiuni şi clădiri ce se pot vedea şi în drama romantică La vita e bella (Viaţa e frumoasă), regizată de Roberto Benigni, în anul 1997!

Urmează partea a doua a articolului; staţi aproape! :)

Există 10 comentarii publicate la acest articol:

 1. vienela

  Nu pot sa cred ca spui asa ceva, Ciprian. Indiferent ce ar face, evreii si tiganii sunt tot fiinte umane, cu aceleasi drepturi ca si noi. Ce drept avem noi sa ii omoram? Daca te nasteai tu intr-un cort si altii hotarau sa te omoare doar pentru acest motiv tot asa gandeai? Mai documenteaza-te si vei vedea ca scopul lui Hitler nu era doar sa scape de evrei.

  1. Ciprian Pardău blogger

   Mi se pare si normal ca scopul lui Hitler sa nu fi fost doar acela de a extermina; avea planuri mult, mult mai rele! Insa eu am facut referire strict la acesta…

 2. raul rual

  gresesti enorm, dar ma rog, e judecata ta. nu vreau sa intru in polemici si detalii, dar gandeste-te doar daca e corect ca multe milioane de oameni sa plateasca pentru nebunia cuiva. sau daca ar fi corect ca pentru un roman care fura, sa zicem, sa ne omoare pe toti.
  daca nici asa nu ti se pare ceva ce nici macar nu se poate exprima in cuvinte, gandeste-te la toti copiii omorati atunci, in fata mamelor lor. si nu, nu doar i-a omorat, i-a omorat prin munca si infometare.
  nu conteaza cine au fost, nu are nimeni dreptul sa condamne la moarte.

 3. Corina

  „Munca e dusmanul lor…”
  Scria Erasmus von Weismantel – militar german in armata suedeza, trecator prin Modova pe la 1713. Si-au fost multi calatori prin tarile romane, incepand cu 1500, care ne-au descris ca fiind lenesi. Si nu ne-am vindecat nici pana in ziua de azi. Si nici grecii nu se simt mai bine.
  Noroc ca n-a decretat nimeni ca trebuie sa fim starpiti pentru pacatul asta.
  Pana la urma, gandul de a scapa de evrei pentru ca ei stapanesc bogatiile suna a frustrare neputincioasa a saracului care n-are nicio sansa sa se imbogateasca; singura lui sansa e sa scape de „concurent”, ca sa-i ia agoniseala.
  Si, in fond, de ce esti sigur ca nu tu sau vecinul tau mancati degeaba din rezervele planetei? Sau vecinul manelist care ragaie bere zilnic, cu neuronul singuratic pus la pastrare? Cine decide? De ce ca popor si nu ca individualitate?

  1. Ciprian Pardău blogger

   Din punctul de vedere al germanilor, individualitatea ridica un grad de dificultate mult mai inalt decat problemele aparute din pricina clasarii pe etnie si popor.

   Nu am spus ca eu imi merit partea de haleala din rezerva planetei, ci doar faptul ca majoritatea evreilor si foarte multi dintre tigani nu au facut nimic pentru a avea un astfel de prilej.

 4. Corina

  Evreii au dezvoltat comertul in Moldova, de pe vremea cand romanii erau preocupati de agricultura strict cat le trebuia (dar nu mai mult), cu aerul superior ca negustoria era sub demnitatea lor.
  Tiganii au fost si mestesugari; aceleasi mestesuguri pe care romanii le considerau nedemne de ei. Acum…. occidentalii ni-i returneaza pentru ca au cum sa scape de ei, in loc sa-i integra. Daca ar fi nevoiti, probabil ca s-ar incorda sa aplice programele – ca bani multi se cheltuie pentru ele.
  Vorbim si de partea spirituala si de contributia evreilor?
  Generalizarea e simpla. Iar punctul de vedere al germanilor e punctul de vedere al unui defect la creier, dar care a stiut sa manipuleze si sa canalizeze frustrarile nemtilor de la sfarsitul primului razboi mondial. Iar contributia fiecarui popor – cu ce drept decid nemtii sau americanii sau oricine?

  1. Ciprian Pardău blogger

   Atunci cu ce drept decid francezii faptul ca tiganii trebuie trimisi inapoi acasa? De ce sa nu ii trimitem pe o insula pe toti si sa ii lasam sa se dezvolte acolo? Daca cineva va dori sa se intoarca, v-a trebui sa demonstreze ca poate fi folositor comunitatii :)

   Vrei sa discutam si despre partea spirituala in ceea ce ii priveste pe evrei?

 5. Pingback: Auschwitz-ul vă impresionează? (3) – Atracția « Ciprian Pardau

 6. Andrei

  Adolescentii scriu lucruri trasnite !
  Trebuie sa vorbim „en detaille” pentru ca teribilismul tau e groaznic de brut.
  Pun acest articol in categoria „adolescenti inconstienti” .

  1. Ciprian Pardău blogger

   Ce pot spune, Andrei, am un fix legat de cele doua etnii. Vorbim „en detaille” fata in fata! Salutare!

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.