Apa de robinet a dornenilor are 35 mg/l nitraţi

scris de | duminică, 25 mai 2014, 12:17 | 2 comentarii

Spuneam într-un articol anterior că voi folosi testerele pentru nitraţi, primite de la Aqua Carpatica, şi pentru a testa apa de la izvoarele de apă potabilă din Vatra Dornei. Însă, înainte de a face asta, am vrut să aflu şi cum stă treaba în cazul apei de la robinetele dornenilor.

Aşa că am desfăcut un tester, am făcut testul în câteva minute şi am aflat rezultatul. Dar înainte de a da mai multe detalii, vreau să vă spun pe scurt ce sunt nitraţii şi cum ne afectează pe noi. Din informaţiile primite de la Aqua Carpatica.

Nitraţii şi nitriţii sunt componenţi naturali ai solului şi fac parte din ciclul azotului. Ei apar odată cu mineralizarea substanţelor organice azotoase provenite de la plante şi animale.

O parte din nitraţi sunt absorbiţi de rădăcinile plantelor şi au rol de materie primă pentru sinteza proteinelor şi a altor compuşi cu azot. Surplusul rămas contaminează pânza freatică, regăsindu-se în râuri, lacuri sau în apele subterane. Aşadar, nitraţii fac parte în mod tacit din viaţa noastră, fără să ne dăm seama.

Odata ingeraţi, nitraţii se transformă în nitriţi – substanţe mult mai toxice decăt nitraţii, în urma contactului cu microflora bacteriană a stomacului. Efectele ingerării unei cantităţi de nitraţi peste limita admisă pot fi: hipertensiune, disfuncţii ale sistemului circulator şi ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicaţie, cianoză severă, chiar cancer.

După ce substanţa de pe tester a reacţionat cu nitraţii din apa de la robinet, adică în mai puţin de un minut, am avut rezultatul. Este cel din imaginea următoare:

nitrati_carpatica

Cum între 20 şi 50 (mg/l) nu am mai avut scară de culoare pentru comparaţia cu rezultatul, am presupus că valoarea de nitraţi pe care o conţine apa de la robinet a dornenilor este de 35 mg/l. Un procent sub limita maximă permisă de lege (50 mg/l), dar destul de apropiat. Asta în condiţiile în care apele plate de pe piaţă, extrase din Ţara Dornelor,  nu depăşesc 6,4 mg/l:

 • Aqua Carpatica – 0,8 mg/l
 • Dorna – 6,32 mg/l
 • Bucovina – 5,09 mg/l

Momentan, rezultatul acestui test este singurul din zona Dornelor, înscris pe harta nitraţilor din România, creată de către Aqua Carpatica pe facebook, cu dorinţa de a lupta pentru o apă cât mai pură şi cât mai sănătoasă pentru corpul nostru şi al copiilor.

Dacă vrei şi tu să faci acest test şi să afli, cu aproximaţie, care este nivelul de nitraţi din apa pe care o consumi, poţi căuta echipele Aqua Carpatica din marile supermarketuri şi hypermarketuri şi cere oricâte testere ai nevoie. La final, nu uita să treci rezultatul pe hartă, cu strada şi numele corect, să ştie şi vecinul de la 3 ce apă bună trece prin ţeava lui.


AQUA Carpatica preia din nou iniţiativa, după Legea Apei, şi doreşte să facă harta nitraţilor din România. Au creat şi o aplicaţie de facebook unde puteţi adăuga rezultatul testului de nitraţi pentru apa pe care o consumaţi, fie ea apă de la robinet, de fântână sau de izvor.

Testere ca cel pe care l-am folosit şi eu, şi pe care îl vedeţi în imaginea de mai sus, puteţi găsi la reprezentanţii AQUA Carpatica din Carrefour, Cora, Auchan, Mega Image şi Kaufland. Mai multe informaţii despre iniţiativă, dar şi despre pericolul nitraţilor puteţi găsi aici, aici şi aici.

Există 2 comentarii publicate la acest articol:

 1. Jean Valvis

  Bună seara, Ciprian! De abia acum am văzut postarea ta. Înn primul rând țin să-ți mulțumesc pentru conținutul articolului tău. În al doila rând aș dori să te solicit să repeți Testul Purității, dar de această dată sub lumină naturală. Am o impresie vagă că sub lumina zilei această valoare poate fi eventual mai apropiată de 10 mgr/l NO3.

  Să fie apa din robinet, la Vatra Dornei, la nivelul de 35 e grav. Înseamnă că nu poate fi băută de copii. Voi solicita oamenilor de la Valvis Holding să facă un preleveu științific și să îl analizeze la un laborator acreditat pentru nitrați. Cu buletin formal, să nu rămânem cu testerul care este în orice caz indicativ. Ne pasă de apa consumată acolo, țara unde am început o carieră cu rezultate tangibile.

  Să fii sănătos,
  J.V.

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!