La finalul lunii noiembrie 2016, mai mulți taximetriști s-au adunat în fața unui mall din Sectorul 6 din București pentru a urmări mașinile serviciului Uber. Au ținut deschisă aplicația, au dat comenzi false, iar când ajungea câte o mașină în zonă aruncau în ea cu ouă și făină. După care s-au mutat la Piața Unirii și au făcut același lucru. Asta s-a întâmplat pe 28 noiembrie, undeva în jurul orei 21:00.
Pe 30 noiembrie am descărcat aplicația Uber și am făcut o cursă spre locul de muncă, ocazie cu care am discutat cu șoferul despre gestul taximetriștilor. Părerile pe care le-am auzit sunt cel puțin interesante, fapt pentru care aș dori să le discutăm puțin. Am dat comanda și am avut norocul să prind un Chevrolet Aveo și un șofer undeva pe la 45-50 de ani, cu un pic de chef de vorbă și o dispoziție bună.
Am încercat să nu pornesc discuția cu problema avută cu taximetriștii, așa că am început să vorbesc despre ce altceva dacă nu de vremea de afară. Ziua de 30 noiembrie a fost una foarte friguroasă, fapt pentru care mi-a fost puțin frig chiar și cu mănușile în mână. Din Vitan și până la Piața Iancului am dezbătut problema gerului și a zăpezii căzute în țară, după care am trecut la lucruri ceva mai serioase.
Am auzit că au fost ceva probleme cu taximetriștii…
Șoferul Uber: Da, niște mârlani! S-au adunat în fața unui mall de prin Sectorul 6 și au început să arunce cu ouă în șoferii noștri. Ce să mai zic. Țigănie.
Păi da, dar chiar așa, să arunce cu…
Eu n-aveam ce să le fac. Erau 10-15, aruncau cu ouă. Eu nu pot să ies să mă bat cu ei. Iar poliția era lângă ei, nu le-a zis nimic. Până la urmă asta e deranjare a ordinii publice. La început, când era să iau o comandă dintr-o zonă în care staționau taxiuri, mă băgam printre ei. Dar acum, de când au început chestiile astea, evit. Am telefon, mă descurc în caz de ceva.
Și știi care e problema de fapt? Că nu e vorba de ce zic ei, că nu avem documente, că circulăm ilegal, că nu știu ce. Că dăm și factură, facem cursele pe firmă, plătim taxe. Problema lor e că rămân fără clienți. Păi știrile au zis că sunt 120.000 de clienți în București. Dar știi ce? Eu cred că sunt 200.000 în București. Mă uit numai la câte curse fac eu, că le am trecute pe caiet pe toate.
Câte?
Anul trecut, în 2015, am avut vreo 3.000 de curse, iar anul ăsta sunt undeva la vreo 3.600 de curse până acum. Și asta doar dacă le luăm în considerare pe cele cu cinci stele în aplicație. Că mai am și cu câte patru stele, dar pe alea nu le iau în seamă.
Deci numărul clienților crește
Da! Nu mai știu numărul mașinilor de la Uber în București, dar clienții devin tot mai mulți pe zi ce trece. De asta sunt taximetriștii din ce în ce mai nervoși și încep să protesteze. Că le e frică de concurență și își dau seama că rămân fără oameni.
Am înțeles că șoferii Uber n-au voie să refuze curse
Normal nici taximetriștii n-au voie să refuze clienți. E contravențională de un milion și jumătate. Diferența e că ei o fac, iar noi nu. Eu dacă accept o cursă și ajung să iau clientul, nu pot să zic că nu-l duc după ce urcă în mașină.
Deci aici pierd șoferii de taxi
Adevărul e că Uber a preluat toate cursele scurte de la companiile de taxi. Pentru că sunt convenabile. Pentru doi, trei kilometri, taxiul ia 8 lei, iar mie îmi dă 6,40 lei. În cursa asta de aproape 7 lei eu nu consum gaz de doi lei. Cred că prind câte 10-11 curse pe zi pe distanță scurtă. Tot curse sunt. După una mică vine una mare și tot așa. Așa se pune ban pe ban.
Tot clienți sunt până la urmă…
Da, normal. Iar dacă prind o cursă dus-întors până la aeroport, am făcut 50 de lei. Dincolo de asta, dacă te duci la taxiurile galbene să te ducă în Rahova sau în Alexandriei, îți refuză cursa, nu vrea, că se întoarce gol. Eh, află că de acolo m-am întors plin.
Ei nu se gândesc că s-au făcut cartiere peste cartiere din astea rezidențiale pe Șoseaua Alexandriei. E și normal ca din câți oameni sunt acolo unul să vrea să vină spre oraș. Am dus curse în Bragadiru, în Pantelimon și de multe ori am avut norocul să vin cu un alt client spre București. Dar ei nu se gândesc la asta, ei stau la cafele pe capota mașinii și se plâng că nu merge treaba.