Trezim copiii (1)

scris de | duminică, 17 martie 2013, 22:41 | 9 comentarii

Cu toate că vedeţi acolo sus în titlu cifra 1 între paranteze, ceea ce normal indică o serie de articole, reprezintă de fapt o acţiune demnă de laude, venită din partea autorilor Simply Bucharest, cei care au pus pe roate încă din decembrie 2011 o încercare de a rezolva o gravă problemă a comunităţii în care trăim.

Link aici.

Mai pe scurt, ei încearcă să dovedească prin toate mijloacele pe care le au la îndemână că bebeluşii cerşetorilor pe care îi vedem zilnic sunt sedaţi. Adică adormiţi pentru a impresiona trecătorii şi a primi bani de la ei. Plus că la o mogâldeaţă de copil îi ajunge chiar şi puţin alcool pentru a adormi pe loc. Asta nu înseamnă însă că cerşetorii nu folosesc medicamente pentru a ajunge la rezultatele dorite. Şi nu cred că medicamentele de genul fac prea mult bine unui bebeluş…

trezim-copii-banner01

Partea proastă este că sedarea e aproape imposibil de dovedit. Nu există persoană care să fi încercat să dovedească acest lucru la noi în ţară. Aici doresc băieţii de la Simply Bucharest să ajungă. Să poată lua în mod legal, alături de o organizaţie non-guvernamentală, un bebeluş şi să îi fie făcute analizele.

O fotografie face cât o mie de cuvinte

În primă fază, rezolvarea acestei probleme ar fi stat în realizarea unui reportaj pe stradă, scandal pe la televiziuni, oameni din afara domeniului care îşi dau cu părerea etc. Apoi s-au gândit mai profund – şi bine au făcut – şi au ales să meargă pe calea legală. Adică să strângă dovezi, să trimită sesizări la direcţiile de sector şi să scrie de fiecare dată când întâlnesc un nou caz. Totul pentru ca un număr cât mai mare de oameni să afle de această gravă problemă a comunitaţii în care trăim.

Aici intervin (şi) eu

Spun şi deoarece şi voi puteţi să vă alăturaţi şi să trimiteţi sesizări direcţiilor de sector de care aparţineţi. Asta o să fac şi eu începând din acest moment. Fiind instituţii de stat, sunt obligate ca în termen de 30 de zile să răspundă oricărei sesizări. Fiind instituţii de stat, au de făcut bilanţuri şi rapoarte, iar atunci când numărul dovezilor va creşte, ceva se va întâmpla mai mult decât sigur.

Pentru ca sistemul să funcţioneze, trebuie să îl împingem de la spate. Aşa merge treaba!

Primul caz întâlnit în Vatra Dornei

Ştiu că mulţi nu aveţi timp. Ştiu că mulţi luptaţi doar pentru interesele proprii. Ştiu că vă este cumva să mergeţi pe stradă şi să pândiţi cerşetori (uneori este şi periculos), dar trebuie. Dacă oamenii se implică, lucrurile se mişcă, iar dacă lucrurile se mişcă, probleme se pot rezolva. Greu, însă nu imposibil!

IMG_0329

Am făcut imaginea cu telefonul, în faţa supermarketului Non-Stop din oraş, pe 8 martie 2013, la ora 13:59.  Regret că nu am reuşit să încadrez într-un alt mod. Mâine dimineaţă o să le scriu şi celor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava şi o să le trimit şi imaginea anterioară pentru ilustrare.

Ceea ce vedeţi mai sus se numeşte exploatare de copii şi se pedepseşte, din câte am reuşit să aflu, cu închisoare de la 6 luni la 2 ani. Să sperăm doar că Direcţia Generală (…) Suceava se va obosi să răspundă în termen de 30 de zile de la primirea emailului, chiar dacă va fi doar un răspuns politicos, în care sunt anunţat că sesizarea va fi trimisă mai departe.

Notă de final

Alături de băieţii de la Simply Bucharest, voi întocmi un dosar cu fotografii, emailuri trimise direcţiilor de sector şi răspunsuri primite pentru ca pe viitor să se poată face ceva în legătură cu această problemă.

Dacă vedeţi un cerşetor cu un bebeluş adormit în braţe, faceţi repede o fotografie cu mobilul şi trimiteţi-o alături de informaţiile exacte (loc, dată, oră) pe adresa de email ciprian@pardau.ro. Noi o să scriem mai departe direcţiilor şi o să trimitem imaginile.

Există 9 comentarii publicate la acest articol:

  1. Ciprian blogger

   Dacă doreşti să te implici, nu poţi trimite sesizări decât directţiilor de sector din respectiva ţară. România nu se ocupă de ai ei, dar de ai altora…

  2. Vladimir

   Astora li se rupe, nu e interzis unei femei sa stea pe o treapta cu copilul ei in brate… Nu incalca nici o lege locala. Decat daca pot demonstra ca cerseste, dar asta e greu de demonstrat, fiindca nu e tampita sa cerseasca de la politie. Chiar daca as zice eu ca cerseste, tot nu si-ar pierde vremea cu ea, i-ar zice cel mult sa se miste din loc. Pe scurt li se rupe.. Eu tot ce pot e sa-i dau si sa sper ca cu banii aia da ceva de mancare si copilului.

  3. Ciprian blogger

   La noi nici un cerşetor nu îşi va cumpăra mâncare cu banii pe care îi primeşte de la oameni.

 1. Pingback: trezim copiii: la Vatra Dornei « simply bucharest: the hungry mole

  1. Ciprian blogger

   Urmaresc periodic ofertele la cartile postale ce ilustreaza orasul. Am vazut-o si pe asta acum ceva timp, insa nu am dispus de fonduri.

  1. Ciprian blogger

   Da, folosesc wordpress! Am primit comentariul, doar ca a intrat la spam din cauza linkului continut. L-am aprobat acum cateva minute!

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!