Comparație între trecut și prezent (ep.3): Strada Dornelor („centura” orașului)

scris de | joi, 29 decembrie 2011, 20:41 | 5 comentarii

Dacă în primul episod vorbeam despre Gara Vatra Dornei Băi (cunoscută local ca şi gara mică), iar în al doilea despre primăria oraşului, de această dată voi prezenta una dintre multele panorame (vederi generale) ale oraşului prezente în ultimul lot de cărţi poştale pe care am pus mâna, despre care vorbeam aici.

Din păcate, nici de această dată nu am reuşit să aflu vechimea fotografiei prezentă pe cartea poştală, însă o pot aprecia undeva în jurul anilor 1970-1980. De ce? Simplu. Dacă „urechiem” puţin istoria fotografiei, aflăm că prima captură foto color, realizată de James Clerk Maxwell, reprezentând o panglică, a avut loc în anul 1861; iar dacă medităm puţin şi asupra istoriei oraşului Vatra Dornei, aflăm de asemenea, că cea de-a treia clădire (de la dreapta spre stânga) prezentă în fotografia de pe cartea poştală, a fost construită în jurul anilor 1950-1970.

De asemenea, dacă analizăm cu atenţie fotografia cărţii poştale, putem observa stâlpii de electrificare ai căii ferate; ştiind că prima electrificare a unui „drum de fier” românesc a avut loc în anul 1965, putem estima anul realizării fotografiei ca fiind situat între 1970-1980.

Ştim foarte bine că tot ce are legătură cu patrimoniul cultural şi istoric nu interesează decât foarte puţină lume (cel puţin în România); prin urmare este foarte greu să aflu în timp util anumite informaţii relevante. De asemenea, arhivele oraşului sunt extrem de greu de accesat, aşa că îmi cer scuze de pe acum dacă am menţionat ani sau informaţii eronate!! Să vedem şi cartea poştală lăudată adineauri, urmată de comparaţia sa fotografică din data de 27 decembrie 2011:

Recomand vizualizarea cât mai detaliată a celei de-a doua fotografii din data de 27 decembrie 2011, deoarece este compusă din nici mai mult, nici mai puţin de 18 fotografii. Toate au fost unite cu ajutorul programului Photoshop CS5, în decursul a aproximativ 2 ore de lucru. Într-un final s-a ajuns la o imagine cu dimensiunile de 9903×2571 (click pentru mărire și pentru detalii). Conștientizez că nu este exact acelaşi cadrul ca cel prezent pe cartea poştală, însă m-am gândit că o perspectivă completă a străzii Dornelor oferă o mai mare cantitate de informaţie.

Există 5 comentarii publicate la acest articol:

 1. Max Peter

  Arată chiar bine! Ţi-a reuşit panorama.
  Cred că voi mai citi odată toate episoadele, caut idei.

  Off topic: am o recomandare legată de comentarii. Dacă publicarea lor se face numai după aprobare, nu-şi mai are rostul verificarea cu litere împotriva spamului.

 2. Pardău Ciprian

  Max Peter: Ma bucur ca iti place; sincer, am lucrat putin la acea panorama!

  Off-topic: Stiu ca verificare cu litere impotriva spamului nu isi are rostul, insa, spre rusinea mea, nu stiu cum sa o dezactivez! Iti multumesc oricum pentru recomandare! Toate bune!

 3. Pingback: Comparație între trecut și prezent (ep.6): Strada Republicii (II)

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!