Sfaturi pentru cicliştii de şosea #2

scris de | duminică, 21 iulie 2013, 02:46 | Tu ce părere ai? Hai să discutăm!

Deoarece acum câteva zile am făcut 162 km pe bicicletă pe traseul Vatra Dornei – Bistriţa şi retur, şi pentru că am tras vreo 20 km de plimbare lejeră prin Bistriţa şi prin sensurile lor giratorii, o să mă rezum la sfaturi pentru ciclismul de şosea practicat în oraş.

Dacă aveţi curiozităţi despre traseu, dus am făcut 3 ore şi 4 minute şi întors 3 ore şi 32 minute. Am plecat de la o altitudine de 796 metri, am urcat până la 1201 metri şi am coborât până la 363 metri.

  • Ai grijă la taximetrişti. Înţelegând excesul lor de viteză, e bine să vă uitaţi de două ori înainte de a intra într-un sens giratoriu în care deja se află un taxi, sau în care se pregăteşte să intre un taxi.
  • Circulaţi mereu pe banda 1 şi treceţi pe banda 2 doar dacă trebuie să intraţi în sensul giratoriu şi singura cale de a te întoarce este să intri de pe banda 2 şi să intri pe a doua ieşire.
  • Dacă se intâmplă să ai nevoie să traversezi o trecere de pietoni, fă-o pe lângă bicicletă. Trecerea pe bicicletă este ilegală şi îţi poate aduce o mică amendă sau mai grav, un accident.
  • Nu folosi un raport foaie-pinion mare; chiar dacă te afli pe bicicletă, trebuie să acorzi prioritate pe trecerea de pietoni, să opreşti la semafor şi să aştepţi intrarea în sensul giratoriu.
  • Dacă vrei să intri într-un supermarket, leagă bicicleta cu un antifurt de roata faţă şi de cadru. Dacă un presupus hoţ e pus pe fapte şi vede că nu poate lua toată bicicleta, dar doreşte totuşi să se rezume la una dintre roţi, îi va fi mult mai greu să o ia pe cea spate fără să fie observat de cineva sau până ieşi tu din supermarket.
  • Circulă pe banda 1 astfel încât maşinile să nu fie nevoite să intre mult pe banda 2 pentru a te depăşi. Circulă regulamentar şi oferă prioritate vehiculelor şi vei fi tratat ca un participant în trafic.

Prima parte a articolului o puteţi citi aici.

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!