Fără anumite piedici, blogging-ul ar fi doar o banalitate

scris de | duminică, 26 august 2012, 22:18 | 23 comentarii

Cine a avut inspiraţia de-a spune că lucrurile interzise sau cele greu de obţinut sunt mult mai tentante decât cele pentru care nu trebuie să te oboseşti prea mult, a avut mare dreptate. Sărutul şi zâmbetul unei fete sunt două exemple foarte bune. Putem îndrăzni ceva mai mult astfel încât să spunem că şi blogging-ul face parte din aceeaşi categorie. Orice persoană poate scrie pe un blog, însă nu oricine poate să o facă şi bine!

Bun, acum că avem introducerea, putem trece direct la subiect. În cursul zilei de azi, primesc un mail de la un bun prieten şi, în acelaşi timp, coleg de blogosferă, pentru a-mi da o veste mai mult sau mai puţin supărătoare: literele ş şi ţ sunt afişate cu un alt font decât literele care nu conţin diacritice. Ciudat e că fenomenul are loc doar în titlurile articolelor, nu şi în textul acestora. Am făcut şi print screen-uri pentru a exemplifica:

Mozilla Firefox:

Netscape Navigator:

Am rămas puţin surprins, având în vedere că pe Google Chrome nu există aşa ceva. Ori de câte ori intru pe blog, toate literele apar cu acelaşi font, aceeaşi mărime, aceeaşi formă, indiferent dacă conţin sau nu diacritice. În fine, mi-am sunat doi prieteni mult mai cunoscuţi decât mine în partea tehnică a unui blog şi amândoi mi-au spus acelaşi lucru. Browserele sunt de vină.

Din păcate, o soluţie care ar remedia problema nu prea există. Totuşi, îndrăznesc să vă cer şi vouă o soluţie, un sfat, orice. A, şi dacă se poate, v-aş mai ruga să îmi spuneţi în comentarii şi cum sunt afişate literele cu diacritice în browserele voastre.

Există 23 comentarii publicate la acest articol:

 1. Vladimir

  Deci la mine merge foarte bine in Safari, Google Chrome, Firefox, SeaMonkey. Nu merge in Opera unde diacriticul are intradevar o marime mai mica. Bug-ul a fost raportat (nu numai pentru diacritice romanesti) din Iunie catre baietii de la Opera. Cea mai simpla si lenesa solutie este sa le sugerezi baietilor sa-si upgradeze browserele. Poate ajuta in cazul Firefox (care la mine merge perfect pe blogul tau). Daca nu, sa foloseasca altul, sunt o droaie. Altfel, daca vrei totusi sa-ti bati capul mergi in style.css si schimba default font-family. Vezi daca alt font pentru romana ajuta. Zau ca nu m-as chinui mai mult de atat, nu e atat de deranjant.

  1. Ciprian blogger

   Exact la prima ta varianta ma gandeam si eu. Atat timp cat blogul meu nu are nici o implicare in tot fenomenul descris mai sus, nu vad rostul de a incerca sa fac ceva. Pana la urma, daca eu schimb fontul, insa unii folosesc acelasi browser cu aceeasi versiune invechita, rezulta un zero barat.

  1. Ciprian blogger

   Superb. Merci ca mi-ai spus. Apropo, daca tot ai un Galaxy Note, nu verifici putin cum sunt afisate comentariile unui articol. Ma refer la cum apar raspunsurile date de mine cititorilor. Sunt afisate sub comentariile aferente, sau jos de tot fara sa aiba vreun sens?

  1. Ciprian blogger

   E cam mare tema pentru mobil, acesta e motivul pentru care incarcarea dureaza putin mai multicel. Incerc sa comprim fisierele aferente, insa nu gasesc un widget sau un plugin care s-o si faca asa cum trebuie…

  1. Ciprian blogger

   Daca-i trimis de pe Galaxy Note, atunci inteleg de ce nu apare acolo unde ar trebui sa apara…

  1. Ciprian blogger

   Crezi ca ai putea face candva cateva print screen-uri cu blogul si sa mi le trimiti pe mail? Nu de alta, dar pe Galaxy-ul de pe care facem noi teste este instalata alta versiune de android.

  1. Ciprian blogger

   Aia nu e o problema atat de mare. Daca ti-ai pune si tu doar buton de like, ar fi perfect. Cati crezi ca urca posturile pe google si pe twitter?

  1. Ciprian blogger

   Poate c-am sa fac si eu asta, daca mi se va cere. Pana atunci, insa, o duc bine si cu diacriticele.

  1. Ciprian blogger

   Multumesc, Vienela. Cel care mi-a semnalat problema si-a facut update la browser, iar acum toate merg pe roate. :)

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.