Poveşti fotografice din Bucovina: mecanicul de biciclete

scris de | sâmbătă, 1 februarie 2014, 10:59 | 2 comentarii

În satul Valea Bancului, din judeţul Suceava, în apropiere de orașul Vatra Dornei, există două case construite înainte de anii 1900. Una are 115 ani, iar cealaltă aproape 130 de ani. Ambele îi aparţin unui om trecut bine de 50 de ani. Întâmplarea face ca el să fie unul dintre cei mai importanți oameni pentru o anumită categorie socială, și anume cei ce merg pe bicicletă. El este mecanicul de biciclete. Pentru șapte sate, toate parcă dispuse într-un cerc în jurul său.

mecanicul de biciclete, vatra dornei, coșna, valea bancului, gheorghales

Nimeni nu îi ştie numele adevărat, însă toată lumea îi spune Gheorghales sau Bănăziua. Gheorghales nu am apucat să îl întreb de unde vine, dar Bănăziua am înţeles că i se trage de la faptul că e peste tot. N-a avut o copilărie prea fericită şi nici o viaţă tocmai liniştită. N-a făcut decât câteva clase, iar de la o vârstă fragedă a lucrat ca tâmplar. Când meseria era în floare, a reuşit să-şi ia nevastă şi să se așeze la casa lui. Pe când tâmplăria a început să nu mai meargă ca în trecut, s-a lăsat şi a lucrat cu ziua pe unde apuca.

Până când un vecin, din lipsă de timp, i-a dat câţiva lei să-i repare bicicleta. N-a zis nu, iar de atunci i s-a dus vestea de bun mecanic de biciclete. Iar comenzile începeau să vină de la sine. Câştiga o sumă frumuşică în fiecare lună şi punea pe masă tot ce era nevoie. Era fericit că reuşise să îşi păstreze echilibrul.

Totul până într-o zi, când soţia şi-a găsit un italian cu bani şi a plecat peste hotare. Nu mai reuşea să îşi găsească rostul şi s-a apucat de băut şi fumat. Îmi spunea, tremurând, că pe 12 februarie 2014 ar fi făcut 21 de ani de căsătorie. Îl priveam pe mecanicul de biciclete şi nu știam ce să-i mai spun.

Înainte să plec, i-am promis că o să mă întorc şi că o să facem un reportaj despre viaţa lui pentru Orion TV. În secunda următoare i s-a luminat faţa şi a promis că o să ne aştepte la orice oră din zi sau din noapte. După ce i-am făcut fotografia de final, ne-a promis că o să ne povestească şi despre cum era să se călugărească acum câţiva ani şi cum stă cu problemele cu băutura. Oare ce o să mai aflăm despre mecanicul de biciclete de pe Valea Bancului?

Există 2 comentarii publicate la acest articol:

  1. Lolici viorica-agafia

    Ma bucur ca cineva a luat o asemenea hotarare, sunt atat de multe lucruri frumoase de aratat atat pentru noi, cat si pentru cei care fac comentarii neadecvate; sa vina sa vada ce frumuseti si ce fel de oameni traiesc si cum traiesc in aceste zone atat de frumoase si salbatice in acelas timp! Mult succes!

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.