Piese de colecție (3)

scris de | vineri, 16 martie 2012, 22:10 | 4 comentarii

Salutare şi bine v-am regăsit la startul celui de-al treilea articol din cadrul categoriei „piese de colecţie”; iniţial, nu mă gândisem şi nici nu intenţionasem să transform acest nume într-o serie de articole, însă, din câte se pare, începe să se contureze o nouă importantă succesiune de postări cu caracter istoric, filatelic, numismatic, cartofilic şi colectibil.

În această seară, doresc să vă prezint ultimele achiziţii în domeniul cartofilic, cumpărate prin intermediul Magazinului Colecționarilor; este vorba despre şase cărţi poştale clasice, tipărite şi/sau circulate în perioada 1925-1943, ce prezintă patru dintre cele mai monumentale edificii istorice şi trei panorame superbe ale oraşului … Vatra Dornei. Care altul, nu?? Fără alte cuvinte, haideţi să vedem despre ce este vorba.

Această primă piesă ilustrează Izvorul Sentinela în jurul anului 1938. Pe partea verso prezintă două timbre rupte, ceea ce ne anunţă de faptul că piesa este circulată. Preţul se ridică la suma de 10 lei; un preţ corect, dacă luăm în considerare anul de circulaţie şi prezenţa în imagine a fântânii arteziene din fosta curte a cazinoului.

Următoarea carte poştală prezintă un frumos colaj/mozaic de patru ilustraţii: Cazinoul balnear, Hotelul Traian, Izvorul Unire şi Izvorul Sentinela. Piesa s-a ridicat la suma de 20 lei. Aceasta a fost expediată de la Vatra Dornei, către Brăila, stampila de primire fiind aplicată în data de 3 iulie 1927; timbrele lipsesc.

Aceasta este una dintre cele două cărţi poştale necirculate; prezintă izvorul Unire şi Cazinoul în jurul anului 1925. Preţul ei a fost de 15 lei. Deocamdată nu se cunosc alte detalii.

Singura panoramă alb-negru a oraşului achiziţionată în cadrul acestui lot. Fotografia a fost realizată de pe Runc, în partea dreaptă jos putându-se observa actuala bibliotecă şi sinagoga evreiască. Suma plătită pentru această piesă a fost de 12 lei, iar cartea poştală a fost circulată în anul 1943. Pe verso se pot observa ştampilele de expediere/primire, cele două timbre intacte, dar şi o cenzură aplicată „Câmpulung Bocuvona”.

Carte poştală circulată în jurul anului 1930. Prezintă, pe partea verso, toate timbrele intacte. Preţul de achiziţie a fost de 10 lei.

Carte poştală scrisă, dar necirculată, după cum se menţionează în descrierea online a piesei. Preţul de achiziţie a fost de 15 lei, iar anul tipăririi, 1934.

Cu mult mai multe detalii şi imagini voi reveni imediat după ce voi avea piesele în faţă. Până atunci, vă salut şi vă doresc o zi de week-end cât mai plăcută!

Există 4 comentarii publicate la acest articol:

 1. Anonymous

  Salut Ciprian !
  Abia de mai am rabdare sa le vad de aproape !
  Poate ar trebui sa mentionezi pentru cititori de unde le-ai achizitionat.*( va conta si pentru relatia ta cu Magazinul respectiv)
  Felicitari pentru achizitie , este un foarte bun inceput pentru varsta ta. Sa nu-ti scape nimic pe viitor !
  Toate cele bune !
  Andrei , Vatra Dornei

 2. Ciprian Pardău

  Mie imi spui, Andrei? De abia astept sa vad toate detaliile ilustratiilor; va fi interesant de alcatuit o harta a cladirilor din oras dupa imaginile de pe mai multe astfel de carti postale. Multumesc si pentru sfat, am mentionat M.C. in articol. Sa sper ca nu ne va scapa nimic interesant amandurora. Toate bune si salutari!

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!