O recapitulare a filmelor documentare participante la concursul Toamnă la Voroneţ

scris de | sâmbătă, 26 octombrie 2013, 13:55 | Tu ce părere ai? Hai să discutăm!

Mai recuperăm un post din cele trei pe care nu am apucat să le scriu ieri; live bloggingul de la concertul lui Make a reuşit să mă termine fizic pentru ziua precedentă şi să mă ducă în camera de hotel undeva după ora 1 noaptea. Vorbim puţin despre filmele documentare proiectate vineri în cadrul concursului Toamnă la Voroneţ şi public, iar ca bonus, postez o fotografie dragă mie; măcar să mă laud.

Dintre cele 6 filme documentare acceptate în concurs, eu am văzut doar 4; am ratat o frumuseţe regizată Dan Curean, O poveste din Zâmbru şi un scurt-metraj de 23 minute, regizat de Ioana Ţurcan, Brik in the Wall. Din cele văzute, cel mai mult mi-a plăcut documentarul lui Francisc Mraz, despre viaţa şi cariera lui Vasile Soporan.

In the image and likenes (Rusia, regia Nikita Tikhanov-Rau) – despre cât de greu este să lucrezi timp de 15 ani ca liftier întruna dintre clădirile Spaniei, doar pentru a putea plăti chiria unui apartament de vis.

Vasile Soporan (România, regia Francisc Mraz) – despre viaţa şi cariera muzicală a celebrului Vasile Soporan. O vorbă frumoasă rămasă de la Soporan spune că „cel care nu ştie să cânte doine, nu este cântăreţ!”. Undeva pe la finalul documentarului apare şi Grigore Lese vorbind despre personajul principal.

On Ice (Finlanda, regia Sanna Liljander) – despre felul în care se face baie în ţările nordice, direct în apa îngheţată a mării.

La croix et la banniere (Franţa şi Germania, regia Jurgen Ellinghaus) – documentar de o oră despre modul în care se distrează cei din Historical German Marksman”s Brotherwood.

Astăzi rulează filme studenţeşti, despre care vom vorbi diseară sau cel târziu mâine dimineaţă. Ca bonus, poftiţi o poză cu Mircea Diaconu şi Elisabeta Bostan, făcută imediat după proiecţia filmului Campioana:

mircea diaconu

Organizatorii Festivalului Toamnă la Voroneţ sunt Primăria Oraşului Gura Humorului, prin cele două instituţii de cultură, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina şi Casa Orăşenească de Cultură, și Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”.

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!