Zilele astea am început să mă documentez pentru un articol pentru Arhiva Dorna Watra, un mic proiect personal prin care fac tot posibilul să ofer online, în mod gratuit, imagini vechi din orașul Vatra Dornei la o calitate cât mai bună. În primă fază am început cu ceea ce aveam în colecția personală, iar mai apoi am început să cumpăr tot mai multe cărți poștale vechi pentru a le putea scana la o calitate superioară, iar mai apoi să le încarc pe site.
Între timp, cu cât proiectul s-a dezvoltat tot mai mult, am trecut de la fotografii la articole vechi, hărți, documente și tot felul de alte lucruri interesante care au legătură cu orașul.
În căutările mele, acum câțiva ani, am aflat de Dacoromanica, actuala Bibliotecă Digitală a Bucureștilor, un proiect lansat undeva prin anul 2009 de Biblioteca Metropolitană București.
La început, pentru oamenii ca mine, Dacoromanica era o mină de aur. Dar care a avut o viață scurtă pentru că, la un moment dat, a încetat să mai funcționeze la nivel național.
După care a dispărut complet. Site-ul nu a mai funcționat, arhiva nu se mai găsea nicăieri online, iar oamenii au uitat ușor de proiectul ăsta. Câteva informații despre ceea ce s-a întâmplat găsiți în articolele scrise de Kishiniov pe blogul lui (aici și aici), dacă vă interesează.
Dar lăsând trecutul în urmă, ce este important este că, la un moment dat, Dacoromanica a revenit online și s-a transformat în Biblioteca Digitală a Bucureștilor, care funcționează și în ziua de azi. Doar că problemele nu au încetat să apară. Spre exemplu, atunci când intri pe site și faci o căutare după un cuvânt cheie este posibil să te lovești de eroarea din imagine.
Te afli în căutarea unui anumit lucru și te lovești de eroarea „system is overloaded, you may have hit a peak time, so please try again later”. Iar asta se întâmplă destul de des în ultima perioadă. Astăzi, de exemplu, a durat câteva minute bune până când am reușit să găsesc ce aveam nevoie. Și nu cred că atât de multă lume intră pe site la ora 12:00 într-o zi de miercuri.
Din păcate, site-ul Bibliotecii Digitale a Bucureștilor nu mai funcționează deloc. Încă o inițiativă bună care a dispărut. Nu știu care sunt cauzele. Am găsit însă un site cu o petiție pentru restabilirea accesului la baza de date a Bibliotecii Digitale a Bucureștilor. Acolo scrie însă că „autorul acestei petiții a decis să stopeze continuarea strângerii de semnături”. Deci este lost forever!
Există acum o companie din Budapesta care a preluat tot ce avea DacoRomanica și DigiBuc și își face reclamă pe HotNews. Cer niște sume fabuloase! Deci dacă vreți să știți, istoria românilor s-a mutat la Budapesta!
Era o mină de aur pentru oricine face cercetări în ştiințele umaniste. Calitatea scanărilor era mult superioară celei de pe site-uri ca Gallica.fr. Ei bine, s-a ales praful de ea şi mai grav este că nimănui dintre inițiatori nu pare să-i pese. De autorități nu mai vorbesc…