Moartea jurnalismului şi sinuciderea blogosferei

scris de | duminică, 24 noiembrie 2013, 19:26 | 10 comentarii

Apropo de articolul lui Crivăţ.

Avusesem acum câteva zile o discuţie cu un prieten ce lucrează pentru un mare trust de media din România. Printre altele, l-am întrebat de ce crede el că presa e pe moarte şi că nu prea mai există jurnalişti cu care am putea ieşi fără nici o grijă la înaintare şi de ce blogosfera o duce din ce în ce mai bine (sau rău), din punct de vedere al numărului de campanii şi al cifrelor legate de trafic.

Răspunsul său: presa o duce din ce în ce mai rău din punct de vedere al calităţii din simplul motiv că se oferă mai multe păreri decât informaţii, iar blogosfera moare uşor pentru că se oferă mai multe informaţii decât păreri. Gândeşte-te acum cum ar fi dacă am inversa cele două situaţii.

tara cu un singur gras

Există 10 comentarii publicate la acest articol:

 1. Max

  Poate că are un sâmbure de adevăr apropoul. Părerea mea este însă că sunt puţini cei care vorbesc în cunoştinţă de cauză, neştiind de fapt ce se petrece în redacţia unei publicaţii.
  Ce s-ar întâmpla dacă ar fi bloggeri care ar solicita unor redacţii de publicaţii perioadice să li se permită să facă o scurtă perioadă practică?

  1. Ciprian blogger

   Nu cred că ar funcţiona ceea ce spui tu acolo. Bloggerul scrie online pentru că doreşte să emită păreri. Propriile păreri, fără să fie ţinut pe loc de un redactor sau de un şef de trust. Pe când jurnalistul suportă cenzura din interiorul redacţiei şi toate cele. De aici şi părerea mea cum că un jurnalist nu va putea fi niciodată un blogger bun.

  1. Ciprian blogger

   @Cristi, eu i-am oferit două opţiuni: cea de blogosferă în creştere şi cea de blogosferă pe moarte. El a ales varianta a doua, despre care a şi vorbit. De aici a venit şi titlul meu, „sinuciderea blogosferei”.

  2. Cristian Florea

   @Ciprian, şi nu poţi să-l întrebi şi de ce a ales partea cu blogosfera pe moarte? Mie chiar nu mi se pare pe moarte, de-aia tot insist pe subiect. Vreau să ştiu de ce crede el că blogosfera e pe moarte.

  3. Ciprian blogger

   @Cristian Florea, asta e părerea omului! O să-l întreb când o să mai am ocazia să vorbesc cu el.

 2. rivi

  eu am inteles ideea si nu cred ca e neaparat eronata. in ceea ce priveste presa este evident ca nu mai livreaza stiri de calitate. costa si nu vinde precum cancan-ul.

  cat despre blogosfera, aici e relativa treaba. depinde pe cine citesti si ce citesti.

 3. Alki

  TL;DR postu’ lu’ Crivăț.
  Ce spui tu aici era situația inițială a bloggingului față de jurnalism. Apărea un articol despre iphone 9, tehnic și toate alea în presă. Io mi-l luam, făceam un review, și-mi expuneam părerea pe blog. Era para-jurnalism. Acuma sunt bloggeri mai profi ca jurnaliștii. Până și pe ăla de la ILikeIT l-au întrebat „și cum ți se pare Windows 8.1?” Ce importanță are cum i se pare lui? E important dacă satisface mai multe necesități ca 8 sau 7, și dacă, în esență, Microsoft a lansat un produs mai bun sau unul mai slab la vânzare. Dar cum asta vedem mai degrabă pe bloguri de specialitate, putem spune că s-a dus dracului și jurnalismul în țara asta. Însă nu trebuie să fii expert social-media ca să înțelegi lucrurile astea, care sunt o realitate sumbră. Uite și tu la ce can-can-uri obosite ne hrănesc ăștia zilnic pe TV, pe post de știri. Când spălatul de rufe în public a devenit jurnalism, presa a făcut cancer. Și acuma e la metastază.

  1. Ciprian blogger

   La ILikeIT a început să se implice un blogger. Ceea ce ne arată şi puterea unui blog bun pe piaţa anilor 2013-2014.

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!