Comparație între trecut și prezent (ep.7): Clădirea Izvorului „Sentinela”

scris de | duminică, 22 ianuarie 2012, 20:03 | 12 comentarii

Salutare tuturor. Dacă ar fi să facem un mic recensământ a ceea ce s-a scris până acum în cadrul proiectului, am putea aminti: gara Băi, primăria, casa „Vladimir”, strada Republicii (două articole) şi strada Dornelor. Sincer, mă bucur enorm de faptul că acest proiect a căpătat puţin contur în blogosferă, pe reţelele sociale şi implicit în cadrul oraşului. Până în momentul de faţă putem număra 3 referiri în blogosferă, o menţionare în cadrul unei emisiuni radio şi 2 parteneriate media începute. De asemenea, iniţiativa se bucură de banner, afiş şi comunicat de presă, toate oficiale.

În fine, să lăsăm deoparte oficialităţile de primire şi să începem prezentarea unuia dintre cele mai importante izvoare de apă minerală a oraşului Vatra Dornei, astăzi aflat, din păcate, în continuă degradare:

Edificarea clădirii izvorului a fost în directă legătură cu noul aspect al staţiunii Vatra Dornei din acele timpuri. După cum spune şi fostul primar al oraşului, Petru Ţăranu, în monografia sa, „Memoria Dornelor”, vol. III, o staţiune de un asemenea rang trebuia să dispună, în concepţia acelor vremi, de unul sau mai multe izvoare de apă minerală destinate publicului interesat. Aşadar, în anul 1895, după efectuarea analizelor chimice, prezentate în partea de jos a articolului, au început lucrările de captare a izvorului, folosindu-se cele mai moderne metode şi materiale din acele timpuri. În primăvara anului 1896 s-a dat curs lucrărilor de construcţie, acestea finalizându-se (tot) în anul 1896, rezultând o clădire realizată în stilul castelelor medievale din cele mai vechi timpuri.

După sfinţirea clădirii şi a izvorului, „complexul” a fost botezat cu numele de Falkenhein, după numele contelui Falkenhein, ministru al agriculturii în Guvernul Imperial din acele timpuri, cel care a propus, la 18 august 1883, spre aprobare, la Curtea Imperială, prima documentaţie privind dezvoltarea oraşului ca staţiune balneoclimaterică.

Însă, numele de Falkenhein nu a rezistat decât aproximativ 2 ani, urmând ca la data de 16 aprilie 1898, după înfiinţarea Societăţii Culturale Române „Sentinela” cu filiala în Vatra Dornei, acesta să fie schimbat în „Sentinela”. În timpul Primului Război Mondial, turnul clădirii izvorului a fost folosit ca punct de observare militar, având în vedere că în sala de festivităţi a cazinoului (aflat în imediata apropiere) se organizau fregvent importante întâlniri … militare. Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, izvorul şi-a pierdut treptat din debit şi din calitatea curativă a apei, urmând ca la scurt timp să îşi piardă şi din renume; astfel, din gloria a ceea ce a fost odată, a mai rămas doar clădirea, un simbol arhitectural al staţiunii.

Efectuarea analizelor chimice apei minerale:
După măsurătorile efectuate în 1888, a rezultat că izvorul avea un debit de 0,8 litri/minut. După 8 ani, Ludwig, profesor la Facultatea de Medicină din Viena, a sosit la Vatra Dornei pentru a lua probe destinate analizei de laborator. În timpul recoltării acestora, s-a înregistrat un debit de 12000 litri/zi, iar temperatura apei se ridică la 10,5 grade C. La o probă de 10 litri apă minerală, după analizele de laborator, s-a înregistrat următoarea compoziţie chimică:

La 18 mai 1930, profesorul doctor Costeanu, de la Institutul de Chimie al Universităţii din Cernăuţi, a sosit la Vatra Dornei pentru a realiza o nouă analiză chimică a apelor minerale ale izvorului „Sentinela”. În timpul recoltării probelor, temperatura apei urca până la 7,5 grade C, iar temperatura mediului ambiant se ridică la 14 grade C. În urma investigaţiilor de laborator, s-a stabilit următoarea compoziţie chimică:

După evenimentele din august 1944, izvorul a fost botezat cu numele de „23 August”, însă în vorbirea localnicilor a rămas vechiul nume. La 12 noiembrie 1950, s-au recoltat noi probe pentru verificarea chimică a apei minerale. În momentul recoltării s-a înregistrat un debit de 4664 litri/zi, temperatura apei de 7 grade C, iar cea a mediului ambiant se ridica la 9,5 grade C. După efectuarea analizelor, s-a determinat următoarea compoziţie chimică:

După aceste verificări, izvorul a fost încadrat în categoria apelor: carbogazoase, bicarbonatate, calcice-feroase, magneziene-sodice, uşor sulfatate, oligominerale şi atermale.

În anul 1958, o delegaţie aparţinând Institutului de Medicină Fizică, Balneoclimatologie şi Recuperare Medicală din Bucureşti, s-a deplasat la Vatra Dornei pentru a efectua o nouă verificare chimică a izvorului. Constituenţii chimici, exprimaţi în mg la mie, aveau următoarea structură:

Ultima verificare chimică a apei minerale de la izvorul „Sentinela” a avut loc în data de 20 iunie 1989, realizată de o întreagă delegaţie venită de la Bucureşti. În timpul recoltării probelor, apa înregistra o temperatură de 14 grade C şi un pH de 5,3. În urma cercetărilor, s-a determinat următoarea compoziţie chimică:

Acestea au fost datele din cadrul tuturor cercetărilor realizate vreodată asupra apei izvorului Sentinela. Revenind la titlul acestui articol, vă invit să vizualizăm şi comparaţia fotografică, probabil, mult aşteptată.

Din fericire clădirea şi detaliile arhitecturale au fost păstrate cu sfinţenie până în prezent, singura diferenţă reprezentând-o adaugarea orologiului din vârful turnului. Vechea imagine a fost realizată în anul 1936, iar comparaţia sa fotografică (imaginea din dreapta) în 27 decembrie 2011. Aceasta a fost comparaţia de astăzi, să ne auzim cu bine şi data viitoare. Toate bune vă doresc!

Bibliografie:
1. Ţăranu, Petru – „Memoria Dornelor”, vol. III (pag. 135-141, 231-232), Suceava, 1999;
2. Documente aflate în arhiva fondului documentar al bibliotecii „G.T.Kirileanu”, Vatra Dornei;
3. Pricăjan, Artemiu – „Substanţele minerale terapeutice din România”, Bucureşti, 1985;

Există 12 comentarii publicate la acest articol:

 1. DANI

  Splendida cladirea, ca un mic castel intr-o padure fermecata. Si arata foarte romantic rozul pe fond de iarna. Imi place si numele izvorului. Bravo pentru prezentare !

 2. Anonymous

  Salut Ciprian !
  Nu mai am posibilitatea de a posta pe blogul lui Max . De aceea te rog spune-i tu că pe una din mărcile J.O.Montreal,1976, pe valoarea de 5,70 lei , apare silueta şi numele Nadiei Comăneci (LP 913). Asta ca menţionare în cazul răspunsului pe care îl dă lui DAUREL ian22,11:13PM la postarea Life in Pictures-Arta

  Mulţumesc , Andrei, Vatra Dornei

  Te voi contacta săptămâna aceasta ! Ciao !

 3. ADRIAN

  Intotdeauna mi s-a parut dificil sa gasesc pozitia exacta si distanta focala corecta (utilizata la origine, in sensul asta) in asa fel incat sa iasa o fotografie identica celei din trecut …
  Ciudata geometrie a acoperisului in doua dintre fotografiile vechi (nu stim data decat a uneia)! O baza circulara care sa genereze un acoperis fatetat, un pic de contorsionare a geometriei descriptive as zice.

 4. Dorin

  Ciprian,

  Sincere aprecieri pentru efortul tău, dar permite-mi să adaug câteva amănunte …

  Descoperit în anul 1871, actualul Izvor ”Sentinela” a purtat întradevăr și numele ”Falkenhein”, dar românii din Dorna constituiți între 1898-1901 în Societatea culturală patriotică ”Sentinela” hotărăsc să acorde numele instituției lor acestui izvor.

  De-a lungul timpului a mai avut și alte denumiri: Izvorul ”Ioan” (în scrierile şi rapoartele dr. Plusch), Izvorul ”Unirea”, Izvorul ”Ferdinand” și Izvorul ”23 August” (după anul 1948).

  După 1989 s-a revenit la denumirea reală (Izvorul Sentinela) ceea ce este de apreciat !.

  Oricum felicitări și sper să ai timpul, răbdarea și … inspirația necesară !

  1. Ciprian Pardău blogger

   Multumesc, din nou, pentru completari. Insa, da-mi voie sa rectific si eu un amanunt. Din surse, am inteles ca actualul izvor Sentinela si vechiul izvor Ioan, sunt doua surse de apa minerala DIFERITE. Atentie! Diferite! De asemenea, izvorul Unirea este actualul Hotel Maestro. Din cele spuse de tine, remarc faptul ca, in timp ce credeai ca vorbesti de un singur izvor in perioade diferite de timp, ai confundat denumirile a trei izvoare bine cunoscute. Salutare! Ai grija la informatii. Cu toate ca, crezi ca aduci ceva nou, verifica mai intai. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care imi ia ceva timp sa public un astfel de articol precum cel ce, probabil, l-ai parcurs mai sus!

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!