Vatra Dornei: comparație între trecut și prezent (episodul 7): clădirea izvorului Sentinela

scris de | duminică, 22 ianuarie 2012, 20:03 | 12 comentarii

Dacă ar fi să facem un mic recensământ a ceea ce s-a scris până acum în cadrul proiectului, putem aminti următoarele: gara Vatra Dornei Băi, Primăria Municipiului Vatra Dornei, Casa Vladimir, strada Republicii (cu două articole dedicate) şi strada Dornelor, iar acum urmează izvorul Sentinela. Mă bucur enorm că acest proiect a căpătat puțin contur în mediul online, pe rețelele de socializare şi, implicit, în cadrul orașului. Până în momentul de faţă, putem număra trei referiri în blogosferă și o mențiune în cadrul unei emisiuni de radio (la Orion FM).

Dar să lăsăm deoparte oficialitățile şi să începem prezentarea unuia dintre cele mai importante izvoare de apă minerală a orașului Vatra Dornei, astăzi aflat, din păcate, în continuă degradare, și anume izvorul Sentinela, care se bucură de o clădire minunată construită în jurul său. Click pe imagini pentru mărire.

cărți poștale, vatra dornei, cărți poștale vechi, izvorul sentinela, sentinela

cărți poștale, vatra dornei, cărți poștale vechi, izvorul sentinela, sentinela

Edificarea clădirii izvorului a fost în directă legătură cu noul aspect al staţiunii Vatra Dornei din acele timpuri. După cum spune şi fostul primar al oraşului, Petru Ţăranu, în monografia „Memoria Dornelor”, volumul al treilea, „o staţiune de un asemenea rang trebuia să dispună, în concepţia acelor vremi, de unul sau mai multe izvoare de apă minerală destinate publicului interesat”.

Aşadar, în anul 1895, după efectuarea analizelor chimice, prezentate în partea de jos a acestui articol, au început lucrările de captare pentru izvorul Sentinela, folosindu-se cele mai moderne metode şi materiale din acele timpuri. În primăvara anului 1896 s-a dat curs lucrărilor de construcţie, acestea finalizându-se tot în anul 1896, rezultând o clădire realizată în stilul castelelor medievale din cele mai vechi timpuri.

După sfinţirea clădirii şi a izvorului, acest loc a fost botezat Falkenhein, după numele contelui Falkenhein, ministru al agriculturii în Guvernul Imperial, cel care a propus, la 18 august 1883, spre aprobare, la Curtea Imperială, prima documentație privind dezvoltarea oraşului ca staţiune balneoclimaterică.

Însă numele de Falkenhein nu a rezistat decât doi ani, urmând ca la data de 16 aprilie 1898, după înfiinţarea Societăţii Culturale Române Sentinela, cu filiala la Vatra Dornei, acesta să fie schimbat în Sentinela. În timpul Primului Război Mondial, turnul clădirii izvorului a fost folosit ca punct strategic de natură militară, poate și pentru că în sala de festivităţi a cazinoului (aflat în imediata apropiere) se organizau frecvent importante întâlniri pentru acea vreme.

Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, izvorul Sentinela şi-a pierdut treptat din debit şi din calitatea curativă a apei, urmând ca la scurt timp să îşi piardă şi din renume. Astfel, din gloria avută odată a mai rămas doar clădirea, un simbol arhitectural al stațiunii Vatra Dornei.

izvorul sentinela, vatra dornei, sentinela, apa minerala, statiunea vatra dornei

După măsurătorile efectuate în anul 1888, a rezultat că izvorul Sentinela avea un debit de 0,8 litri pe minut. După opt ani, Ludwig, profesor la Facultatea de Medicină din Viena, a sosit la Vatra Dornei pentru a lua probe destinate analizei de laborator. În timpul recoltării acestora, s-a înregistrat un debit de 12.000 litri pe zi, iar temperatura apei se ridica la 10,5 grade Celsius. La o probă de zece litri de apă minerală, după analizele de laborator, s-a înregistrat următoarea compoziţie chimică:

izvorul sentinela, vatra dornei, sentinela, apa minerala, statiunea vatra dornei, compozitie chimica, chimie, chimica, compozitie chimica apa minerala, apa minerala din vatra dornei

La 18 mai 1930, profesorul doctor Costeanu, de la Institutul de Chimie al Universităţii din Cernăuţi, a sosit la Vatra Dornei pentru a realiza o nouă analiză chimică a apelor minerale ale izvorului Sentinela. În timpul recoltării probelor, temperatura apei urca până la 7,5 grade Celsius, iar temperatura mediului ambiant se ridica la 14 grade Celsius. În urma investigațiilor de laborator, s-a stabilit următoarea compoziţie chimică:

izvorul sentinela, vatra dornei, sentinela, apa minerala, statiunea vatra dornei, compozitie chimica, chimie, chimica, compozitie chimica apa minerala, apa minerala din vatra dornei

După evenimentele din august 1944, izvorul Sentinela a fost botezat cu numele de 23 August, însă în vorbirea localnicilor a rămas același vechi nume. Pe 12 noiembrie 1950 s-au recoltat noi probe pentru verificarea chimică a apei minerale. În momentul recoltării s-a înregistrat un debit de 4.664 de litri pe zi, temperatura apei de până la 7 grade Celsius, iar cea a mediului ambiant se ridica la 9,5 grade Celsius. După efectuarea analizelor, s-a determinat următoarea compoziţie chimică:

izvorul sentinela, vatra dornei, sentinela, apa minerala, statiunea vatra dornei, compozitie chimica, chimie, chimica, compozitie chimica apa minerala, apa minerala din vatra dornei

După aceste verificări, izvorul Sentinela a fost încadrat în categoria apelor carbogazoase, bicarbonatate, calcice-feroase, magneziene-sodice, uşor sulfatate, oligominerale şi atermale. În anul 1958, o delegaţie aparţinând Institutului de Medicină Fizică, Balneoclimatologie şi Recuperare Medicală din Bucureşti, s-a deplasat la Vatra Dornei pentru a efectua o nouă verificare chimică a izvorului. Constituenţii chimici, exprimaţi în miligrame la mie, aveau următoarea structură:

izvorul sentinela, vatra dornei, sentinela, apa minerala, statiunea vatra dornei, compozitie chimica, chimie, chimica, compozitie chimica apa minerala, apa minerala din vatra dornei

Ultima verificare chimică a apei minerale de la izvorul Sentinela a avut loc pe 20 iunie 1989, realizată de o întreagă delegaţie venită de la Bucureşti. În timpul recoltării probelor, apa înregistra o temperatură de 14 grade Celsius şi un pH de 5,3. În urma cercetărilor, s-a determinat următoarea compoziţie chimică:

izvorul sentinela, vatra dornei, sentinela, apa minerala, statiunea vatra dornei, compozitie chimica, chimie, chimica, compozitie chimica apa minerala, apa minerala din vatra dornei

Acestea au fost datele din cadrul tuturor cercetărilor realizate vreodată asupra apei izvorului Sentinela. Revenind la titlul acestui articol, vă invit să vizualizăm şi comparaţia fotografică a acestei bijuterii. Din fericire, clădirea şi detaliile arhitecturale au fost păstrate cu sfinţenie până în prezent, singura diferenţă fiind reprezentată de adăugarea ceasului din vârful turnului. Vechea imagine a fost realizată în anul 1936, iar cea nouă, din dreapta, pe 27 decembrie 2011.

izvorul sentinela, vatra dornei, sentinela, apa minerala, statiunea vatra dornei

Acest articol a fost documentat cu ajutorul cărților „Memoria Dornelor”, volumul al treilea, paginile 135-141 și 231-232, publicată la Suceava de Petru Țăranu, în anul 1999, și „Substanțele minerale terapeutice din România”, publicată de Artemiu Pricăjan la București, în anul 1985.

Există 12 comentarii publicate la acest articol:

 1. DANI

  Splendida cladirea, ca un mic castel intr-o padure fermecata. Si arata foarte romantic rozul pe fond de iarna. Imi place si numele izvorului. Bravo pentru prezentare !

 2. Anonymous

  Salut Ciprian !
  Nu mai am posibilitatea de a posta pe blogul lui Max . De aceea te rog spune-i tu că pe una din mărcile J.O.Montreal,1976, pe valoarea de 5,70 lei , apare silueta şi numele Nadiei Comăneci (LP 913). Asta ca menţionare în cazul răspunsului pe care îl dă lui DAUREL ian22,11:13PM la postarea Life in Pictures-Arta

  Mulţumesc , Andrei, Vatra Dornei

  Te voi contacta săptămâna aceasta ! Ciao !

 3. ADRIAN

  Intotdeauna mi s-a parut dificil sa gasesc pozitia exacta si distanta focala corecta (utilizata la origine, in sensul asta) in asa fel incat sa iasa o fotografie identica celei din trecut …
  Ciudata geometrie a acoperisului in doua dintre fotografiile vechi (nu stim data decat a uneia)! O baza circulara care sa genereze un acoperis fatetat, un pic de contorsionare a geometriei descriptive as zice.

 4. Dorin

  Ciprian,

  Sincere aprecieri pentru efortul tău, dar permite-mi să adaug câteva amănunte …

  Descoperit în anul 1871, actualul Izvor ”Sentinela” a purtat întradevăr și numele ”Falkenhein”, dar românii din Dorna constituiți între 1898-1901 în Societatea culturală patriotică ”Sentinela” hotărăsc să acorde numele instituției lor acestui izvor.

  De-a lungul timpului a mai avut și alte denumiri: Izvorul ”Ioan” (în scrierile şi rapoartele dr. Plusch), Izvorul ”Unirea”, Izvorul ”Ferdinand” și Izvorul ”23 August” (după anul 1948).

  După 1989 s-a revenit la denumirea reală (Izvorul Sentinela) ceea ce este de apreciat !.

  Oricum felicitări și sper să ai timpul, răbdarea și … inspirația necesară !

  1. Ciprian Pardău blogger

   Multumesc, din nou, pentru completari. Insa, da-mi voie sa rectific si eu un amanunt. Din surse, am inteles ca actualul izvor Sentinela si vechiul izvor Ioan, sunt doua surse de apa minerala DIFERITE. Atentie! Diferite! De asemenea, izvorul Unirea este actualul Hotel Maestro. Din cele spuse de tine, remarc faptul ca, in timp ce credeai ca vorbesti de un singur izvor in perioade diferite de timp, ai confundat denumirile a trei izvoare bine cunoscute. Salutare! Ai grija la informatii. Cu toate ca, crezi ca aduci ceva nou, verifica mai intai. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care imi ia ceva timp sa public un astfel de articol precum cel ce, probabil, l-ai parcurs mai sus!

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.