Genocidul Vatra Dornei #2

scris de | duminică, 23 iunie 2013, 14:44 | 3 comentarii

Ca să-nţelegi de ce scriu eu sub titlul de Genocidul Vatra Dornei, zic c-ar fi bine să dai mai întâi un click aici şi să citeşti primul articol din serie. Nu că la început mi-aş fi dorit să devină serie, dar dacă deja mă văd nevoit să dau publică şi la #2, treaba-i oablă.

Aşa…

Spuneam eu odată că, din când în când, e bine să mai dau câte una alta prin online, cât să se mai deştepte unii şi alţii şi să reuşească să înţeleagă aşa cum trebuie anumite situaţii din cătunul ăsta de oraş, recte Dorna. Şi, da, când spun Dorna, tot la Vatra Dornei mă refer, nu la Dorna Arini, cum credea acum ceva timp o fătucă bine bătută de părinţi.

Municipiul ăsta, care acum nişte ani era un punct de interes pentru oamenii cu bani, este condus de un anume Ilie Boncheş, care, ca orice primar care se respectă, are alături un consiliu local format din persoane cu o oarecare influenţă în oraş, oameni cu care să poată face treabă când e nevoie, nume printre care îşi face loc şi Vasile Chiruţă, ceva director sau manager general la o firmă de construcţii case ecologice; adicătelea, la firma aia de avea panou publicitar pe ruina de cazino din centrul staţiunii, la care nu se mai uită decât străbunicii Dornei cu oarecare nostalgie.

Dar, stai, că deja deviez. Revin la Vasile Chiruţă (scriu tot numele ca să prindă mai bine în google, când caută cineva), care, deranjat de un anume articol apărut în ultima ediţie a Monitorului de Dorna, l-a căutat pe autor, recte Mihai Cioată, pentru a-i transmite un mesaj identic cu cel aplicat de impresar Alexandrei Stan, adicătelea un uşor pumn în ochiul drept.

Dacă citim declaraţiile date de Vasile Chiruţă (google, fii pe fază) şi Mihai Cioată, publicate de Florin Paiu într-un articol în Monitorul de Suceava, aflăm că în acel pumn ar fi putut existat şi cheile de la maşină; chei care ar fi provocat şi o tăietură destul de gravă sub ochi.

Adicătelea, Cioată s-a pomenit cu pometele spart, cu o tumefiere a ochiului şi, posibil, şi cu o leziune a globului ocular. Deci nasol. Cum s-a întâmplat nu e relevant în articolul meu, dacă vă interesează, puteţi citi în articolul din Monitorul de Suceava; pe mine mă interesează acţiunea în cauză şi motivul ei.

Motivul: Cioată a scris că Vasile Chiruţă nu a plătit salariul unui fost angajat. Acum, după toată treaba asta, eu mai am de spus 2 lucruri şi închei:

 1. despre Chiruţă şi plăcerea lui de a plăti salarii există poveşti cu nemiluita, fie din trecut sau mai apropiate de zilele noastre. Dacă e pe bune ce-a scrie Cioată, Chiruţă trebuia să-şi asume răspunderea şi să înghită, nu să împartă pumni într-un moment de neştire;
 2. odată ce eşti consilier local şi conduci şi o firmă cunoscută de construcţii case, ar trebui să gândeşti lucrurile pe care urmează să le faci. Treaba asta poartă numele de brand şi e ceva pe care lumea pune preţ. Dacă imaginea de brand e bună, rotiţele se învârt, profitul apare. Dacă imaginea de brand e pătată, chiar şi doar o singură dată, e mai nasol; oamenii îşi pun întrebări înainte, caută şi alte opţiuni şi apoi aleg. Adică rotiţele alea se mai şi blochează;

În rest, Cioată să se facă sănătos şi să se apuce din nou de scris, că de consilieri locali sunt pline terasele din centru.

Există 3 comentarii publicate la acest articol:

 1. andrei

  nu prea inteleg legatura dintre titlu si continut, in fine.

  Vezi ca i/am imprumutat domnului Cioata un afis foarte interesant pentru liceu , un anunt din anul 1946 legat de redeschiderea liceului din Vatra dornei. a fost postata o fotografie pe pagina de F a liceului dar nu e a intregului anunt. Vezi daca poti face o poza completa si sa spui ceva pe blogul tau.

  dupa parerea mea afisul e o mica pagina de istorie.

  Cei doi se vor impaca , sunt absolut sigur. Orasul nostru e prea mic pentru un razboi mare .

 2. Pingback: Genocidul Vatra Dornei #4 – despre câini

 3. Pingback: Genocidul Vatra Dornei #3 | Ciprian Pardău

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!