Fotoreportaj: durerea unui oraș după incendiul din clubul Colectiv!

scris de | luni, 2 noiembrie 2015, 01:21 | 2 comentarii

Sâmbătă am fost în fața clubului Colectiv, acolo unde cu doar câteva ore înainte stăteau parcate mai mult de 50 de ambulanțe și mașini SMURD, vehicule de terapie intensivă, peste 10 mașini de pompieri, câteva vehicule ale Poliției Sectorului 4, motociclete ale Poliției Rutiere și unde alergau de ici-colo zeci de doctori și asistenți din componența echipajelor medicale sosite odată cu ambulanțele.

Am fost acolo unde cu doar câteva ore înainte o mare de oameni încerca să își salveze viața. Unii dintre ei încercau să salveze și viața celor din jur. Unii dintre ei au ieșit din club, iar mai apoi au intrat înapoi în disperarea de a mai salva pe cineva. Un exemplu este Adrian Rugină, toboșarul trupei Bucium, care s-a întors înăuntru în încercarea de a mai salva pe cineva. Însă pe el nu l-a salvat nimeni. Încep acest fotoreportaj cu un moment de reculegere în memoria celor 30 de victime de până acum și cu rugămintea de a merge și a dona sânge oricând se poate.

Am ajuns undeva în jurul orei 14:00, după momentul vizitei președintelui Klaus Iohannis. Am înțeles din spusele oamenilor că președintele a fost primul care a depus flori lângă peretele fostei fabrici Pionierul, acolo unde până spre seară aveau să se adune mii de lumânări, buchete de flori și mesaje, toate aduse de prieteni și cunoscuți ai celor care și-au pierdut viața în incendiu sau care se luptă pentru viață chiar și în acest moment în spitalele din capitală.

Cât am stat acolo, am văzut poate chiar mai mult de o mie de oameni care au venit, au aprins o lumânare, au păstrat un moment de reculegere și s-au retras. Mulți poate că nici nu au auzit vreodată de clubul în care s-a produs tragedia, însă au venit în semn de solidaritate cu familiile victimelor și răniților. Asta au făcut și cele 12.000 de persoane duminică, în mai multe tranșe. A fost valul mare de la ora 14:00, apoi altele mai mici, iar la 18:00 a venit cel adunat la Universitate, la statui. Cu ultimul am plecat și eu în cea de-a doua zi trecută de la incendiu.

În partea dreaptă a fostei fabrici Pionierul, undeva la primul etaj al blocului alăturat, cineva a arborat drapelul găurit, alături de o eșarfă neagră, în semn de doliu. Omul acela, că sigur nu a dormit în acea noapte, a văzut ce nu aș dori nimănui să vadă. Nu e nevoie să fi văzut felul în care arătau victimele sau cum ieșeau răniți după răniți din clădire. E nevoie doar de zeci de mașini de intervenție pentru a te speria zdravăn. Când eram acasă, la Vatra Dornei, mama își făcea cruce când vedea o singură ambulanță sau mașină de pompieri trecând. Dar să fi fost aici și să fi văzut o mare de girofare…

Reporterii stăteau în gardă în spatele unei bande galbene, prinsă de oglinda unei mașini și întinsă până la vehiculele cu antene ale presei. Mulți dintre cameramani stăteau cu mâinile pe camere, toate așezate pe trepied, cei de la Antene transmiteau live, iar reporterul de la Digi24 vorbea la telefon, explicând situația, cel mai probabil cu producătorul de breaking news din studio.

Undeva în spatele presei, cei de la Digi au organizat un studio pentru emisiunea de seară. Cred că au transmis live de la 20:00 sau 21:00, dacă nu mă înșel. În fața porții de acces în fosta pabrică Pionierul stăteau, de când am ajuns și până am plecat, doi polițiști. De la Poliția Sectorului 4, cel mai probabil. În spatele porții mai erau alți doi paznici, dar nu din partea Poliției.

Erau îmbrăcați în civil și aveau badge-uri la gât.

În prima jumătate de oră mi-a fost și frică să mă apropii de sutele de candele și lumânări aprinse lângă zidul fostei fabrici. O grămadă mare de flori stătea drept reper oamenilor care așezau din ce în ce mai multe candele. Sprijinită de zid stătea fotografia tânărului de 15 ani, care a murit în club. În a doua seară, când am ajuns în fața clubului Colectiv cu valul de oameni venit din Piața Universității undeva după ora 18:00, nu mi-a venit să cred cât de multe candele s-au putut aduna. Erau peste tot! Din păcate, am fotografii doar din prima zi (în a doua n-am făcut din varii motive).

Alături de fotografia tânărului, un tricou cu mesajul: „condoleanțe pentru toți cei care și-au pierdut viața! Dumnezeu să îi ierte”. Am fixat tricoul acela preț de două minute. Nu mai aveam gânduri, mintea îmi era goală. Priveam și nu îmi venea să cred.

Undeva în fața grămezii de flori adunate în stânga porții de acces, cineva a depus drapelul și o icoană mică. În cea de-a doua zi, printre miile de candele de lumânări trona și o machetă a unei biserici. Dacă o să căutați printre fotografiile apărute pe internet, o să-l vedeți pe jandarmul care a așezat-o pentru una dintre persoanele sosite acolo în semn de solidaritate cu răniții și familiile tuturor celor care și-au pierdut viața în urma incendiului.

Stăteam undeva lângă casa din stânga intrării în curtea fostei fabrici Pionierul și priveam cum vin și pleacă zeci și zeci de persoane. Unii au venit pe jos, alții pe biciclete, iar alții împreună cu familia și copiii.

Am văzut mame cu cărucioare și tați care-și țineau copiii în brațe și priveau în gol. Am văzut oameni plângând fără ca măcar să cunoască pe cineva care a fost în club în momentul incendiului. Mulți dintre cei care n-au fost acolo, nu înțeleg sentimentul.

Sâmbătă, când am ajuns acolo alături de un prieten bun, prima dată am căutat să cumpărăm două candele și să le aprindem în fața fabricii. Am intrat prima dată într-un supermarket din intersecția dinspre Pasajul Mărășești spre Bulevardul Mărășești, însă n-am găsit. Apoi ne-am gândit că putem găsi la Mănăstirea Radu Vodă sigur, însă n-am găsit. La magazinul mănăstirii nu am găsit să cumpărăm candele sau lumânărele mici. Am sfârșit prin a merge la Mega și a cumpăra de acolo.

Până în momentul de față, 30 de persoane și-au pierdut viața din cauza nepăsării. Alte 90 se află în stare gravă. Poate că unii cred că este un număr mic, însă este unul foarte mare pentru o ieșire de vineri seara în oraș.

club_colectiv_manifest

fotografie via Gabriel Postolache

Fotografia este de la manifestul a 29 de persoane din Bacău, care preț de o oră s-au întins pe jos. Poate că unii nu au înțeles cât de mare este acest număr. În seara asta (duminică) în fața clubului Colectiv alături de o mulțime de colegi din cămin. Când au ajuns fetele și au văzut miile de lumânări întinse pe jos… au fost terminate. Niciodată nu o să mai vadă oamenii un număr atât de mare de lumini aprinse în memoria unor victime, fie ele ale unui incendiu, accident și așa mai departe.

Să se odihnească în pace!

Există 2 comentarii publicate la acest articol:

  1. Pingback: Ziua în care mi s-a acrit de religia voastră! | pardauro blog

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!