Elefant.ro ştie ce înseamnă marketingul

scris de | marți, 8 ianuarie 2013, 22:04 | 13 comentarii

Nu de puţin timp stau cu ochii pe siteul Librăriei Elefant. Cred că am cel puţin un an de zile de când le urmăresc activitatea şi le compar serviciile şi produsele oferite cu cele disponibile pe emag. Cele două siteuri au devenit adevărate companii mamut pe piaţa românească, atât prin gama imensă de articole puse la vânzare, cât şi prin profitul anual de care se bucură.

Referitor la câştigurile materiale, scuzaţi paranteza, citeam dimineaţă pe facebook cum că românii cumpără cărţi online în valoare de 5 milioane de euro, cifră ce reprezintă circa 10% din piaţa de desfacere locală de carte.

capture-20130108-211045

Cifre absolut incredibile, însă pe care tind să le cred cu adevărat, având în vedere că sunt oferite de rapoartele Librăriei Elefant. În acelaşi timp, tind să cred şi faptul că trustul Intact manipula populaţia prin intermediul ştirilor difuzate în perioada festivalurilor şi târgurilor de carte din capitală şi din întreaga ţară, prin care anunţau scăderi drastice ale profitului din vânzări.

Tot din acea perioadă îmi amintesc şi modul în care Antenele difuzau în cadrul ştirilor doar interviurile acordate de comercianţii ce erau pe minus, trăgând astfel concluzia idioată cum că românul nu ar mai cumpăra şi nu ar mai citi de ceva anişori.

Totodată, trebuie apreciat şi modul prin care siteul elefant.ro face rost de abonaţi la newsletter prin email.

capture-20130108-210405

Poate că mă înşel eu, însă elefant.ro este cam singurul site care îţi oferă o reducere de 5 lei la comenzile mai mari de 80 lei. Să nu mai vorbesc de promoţiile foarte bune pe care le au la activ.

PS: Dacă împărţim suma de 6,313,684 lei la 5, aflăm un număr estimativ de persoane abonate la newsletter-ul lor. Totuşi, nu înţeleg cum de ultima cifră a sumei este 4 şi nu… 5.

Există 13 comentarii publicate la acest articol:

 1. javra

  Cifrele avansate de Elefant sunt absurde.
  Ştiu ce spun, am fost editor de carte.
  Cifrele astea ar putea să se apropie de adevăr doar în cazul în care s-a pus la socoteală şi vânzarea de cărţi obligatorii, manualele şcolare.
  Multe dintre edituri supravieţuiesc numai datorită manualelor.
  În ce priveşte marketingul lor, se pare că sunt profesionişti acolo.

  1. Ciprian blogger

   Daca punem la socoteala si manualele scolare, chiar tind sa cred ca sumele sunt adevarate. Dar stai, elefant.ro nu vinde si filme si jucarii? Ma gandesc ca intra in aceeasi suma, ca rapoarte diversificate n-am avut noroc sa vad.

 2. Tudor

  In urma cu ceva timp un amic din blogosfera m-a intrebat cum putem face ca lumea sa citeasca mai multe carti. Am spus: sa pronuntam „carte” mai des decat Elodia si Basescu. Elodia a ramas in arhiva. Basescu a plecat la munte. A venit timpul cartilor. Adevarate sau nu aceste informatii are o importanta mai mica atat timp cat ele conduc la o crestere a lecturii de carte.

  1. Ciprian blogger

   De la spusele tale, ne putem gandi ca acesta a fost si scopul lansarii cifrelor in mediul online.

 3. librar

  Reducerea de 5 % este un voucher primit la abonarea la newsletter.
  Profit ? Inca nu au…
  Rapoartele lor sunt la fel de adevarate ca ale trustului Intact.

  1. Ciprian blogger

   Eu inca nu mi-am cumparat e-book. Am ramas clasic; citesc ca pe vremuri. Dupa cum se poate vedea si in imaginea din articol.

 4. krossfire

  Elefant.ro erau pana de curand libraria mea online favorita din punct de vedere al promotiilor si artificiilor de marketing. Nu stiu insa cand au trecut de la „un newsletter relevant trimis o data pe saptamana” la „8-9 spam-uri saptamanale”. Daca ar lasa-o mai moale putin cu promovarea agresiva (acum cred ca au o baza suficienta de clienti) as reveni cu ceva mai multa placere.

  1. Ciprian blogger

   Eu m-am abonat la ei acum vreo 6 zile, cu o adresa noua de email, si n-am avut parte de spam. Vedem de acum incolo.

 5. Alina

  iubesc cartile si ador sa citesc insa nu cumpar carti… deocamdata nu mi le permit. Ceea ce imi place mie sa citesc cel mai mult sunt f scumpe :)
  As vrea sa fie mai multe concursuri care sa ofere ca premii carti daca s-ar putea…
  Dar na, in ziua de azi multi fug de carti…

  1. Ciprian blogger

   Eu ofer carti la concurs dintr-un singur motiv: educa! Cartile, muzica si filmele educa chiar mai mult decat scoala, liceul si facultatea. Insa doar daca sunt alese cu intelepciune. Deja planuiesc ca la al doilea concurs sa ofer trei albume muzicale sau trei colectii de filme.

   PS: La elefant.ro gasesti sute de carti cu preturi mai mici si de 5 lei. Mereu au oferte bune; tocmai de asta am si cumparat de la ei. Cu ocazia concursului, mi-am luat si eu vreo 6 carti pe care mi le doream de ceva timp.

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!