Despre diaporamele proiectate la Audia 2013

scris de | vineri, 25 octombrie 2013, 18:53 | Tu ce părere ai? Hai să discutăm!

Nici acum nu vom vorbi despre Vernisajul Salonului Internaţional de Artă Fotografică. Sărim peste din nou. Vreau să spun câteva cuvinte despre diaporamele prezentate în cadrul Galei Festivalului Internaţional de Diaporame Digitale Audia. A fost pentru prima dată când am văzut o astfel de manifestare cinematografică şi probabil că nu voi urmări dacă nu voi reveni la Festivalul Toamnă la Voroneţ.

Escape (Franţa) – nu poate fi trecut ca un must see al diaporamelor, însă mesajul transmis mi s-a părut interesant de urmărit în viaţa reală: „atunci când ne descoperim planeta, îi putem vedea frumuseţea acesteia.”

Dreams Factory (Italia) – montaj clasic pentru o diaporamă. La fel cum fotograful poate fi numit un artist, la fel şi oamenii care realizează manechine pot fi numiţi la fel.

Un reve de Maria (Franţa) – despre greutatea cu care se realizează un tablou în creion. În sală s-au auzit destule voce care spuneau „ce prostie, ce prostie”.

Balance (România) – se foloseşte mult aluzia fină la adresa bicicletei şi se prezintă o idee frumoasă: viaţa este precum mersul pe bicicletă, trebuie să te afli mereu în mişcare şi să îţi păstrezi echilibrul.

Peace Descends (Anglia) – coloană sonoră superbă. Despre pacea pe care ţi-o poate oferi natura şi admirarea ei. Merită văzut.

Beton arme (Franţa) – coloană sonoră superbă. Despre frumuseţea şi monstruozitatea unei infrastructuri imense.

Burning rubber II (Africa de Sud) – despre poluarea pe care o produce arderea cauciucurilor în Africa de Sud şi despre cum autorităţile nu pot face nimic împotriva deţinătorilor de gropi declarate de cauciucuri.

Bulerias – în sală se râde. Despre frumuseţea dansului sportiv.

Bonus, câteva diaporame premiate în alte festivaluri:

Histoire d’une famille fermee dans un album foto – diaporamă câştigătoare a unei medalii de bronz. Despre frumuseţea amintirilor păstrate şi uitate în albumele foto: fotografii de război şi de familie.

A day to remember – diaporamă câştigătoare a unei medalii de bronz. Despre frumuseţea primelor locomotive contruite vreodată şi despre ziua în care oamenii le celebrează.

Rebellion Roumanie – un fel de SF despre revolta manechinelor din vitrine.

Moartea zâmbeşte în haine colorate – diaporamă realizată în limba română despre exploatarea de la Roşia Poieni. Despre cum în satul acoperit de cianură viaţa era la fel ca în orice alt sat românesc.

Side effects – despre cât de grea este viaţa în Israel.

Toxicaland – diaporamă câştigătoare a unei medalii de aur. Despre poluarea fabricilor şi a locurilor uitate de lume.

casa de cultura

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.