Despre advertiseri şi publisheri

scris de | sâmbătă, 5 ianuarie 2013, 22:18 | 21 comentarii

Zilele trecute, ca un bun samaritean ce sunt, m-am înscris pe o nouă platformă dedicată advertiserilor şi publisherilor, apărută pe la noi, cu gândul de a o testa prin intermediul unui alt proiect online pe care-l am sub tutelă de câteva luni bune. Recunosc, şi din pură curiozitate.

Trecând peste faptul că proiectul (nu al meu, celălalt) este un eşec, adică nu tu campanii, nu tu activitate, nu tu nimic, mi-am dat seama că denumirile sub care se ascund persoanele ce activează pe acolo, sunt mai răufăcătoare decât par. La modul:

… în mediul online, oricine visează la bani mulţi din muncă puţină, îşi bagă capul sub username-ul de publisher şi începe să scrie în campanii ce dau 4 euro pe-un articol. Nu contează că omul are un blog cu un aspect jalnic, că scrie cu picioarele şi că habar n-are ce-s alea diacritice. El produce şi pune umărul la susţinerea blogosferei. Că-i trendy.

… oricine caută succesul într-un timp cât mai scurt, în mediul online, se-mbracă-n hainele de advertiser şi lansează campanii ieftine. Nu contează că-i proaspăt coborât din munţi şi-are site de două ore. El îşi adună banii şi creează campanii. La fel de bine poate fi instructor auto, fără nici cea mai vagă cunoştinţă de online şi socializare. Are site, vrea vizitatori şi clienţi. Cine mai pune la socoteală plata jignitoare şi seo-spam-ul produs. Să nu mai spun şi de miile de zero vizitatori redirecţionaţi. De parcă cititorul este prost şi nu se prinde că bloggerul a scris pentru bani…

Ideea este că internetul ne-a transformat pe toţi în iluzii. Iar cel mai trist aspect este că nimic nu ne mai poate schimba înapoi…

Există 21 comentarii publicate la acest articol:

 1. George Ginghina

  In mintea romanului s-a impregnat ideea cum ca in online se pot face bani multi, rapid, si fara efort. Fals! Din acest punct de vedere, online-ul este extrem de asemanator cu offline-ul! Si aici, evident, trebuie sa muncesti!

  1. Gorby

   Mai bine de atat nu puteai sa o zici.
   Doar ca in mintea romanului, nu s-a impregnat doar ideea ca se pot face bani din online. S-a impregnat ceva mai rau. Romanul are impresia ca oriunde nu e munca fizica e usor, dar nu e chiar asa.

  2. Ciprian blogger

   Exact! Pornind de la spusele voastre, putem spune ca acesta este motivul pentru care a cam disparut industria din tara noastra. Dupa ce l-au ciuruit p-ala in ’89, toti au dat-o pe munca de birou; ca se castiga bine si nimeni nu trebuia sa faca munca fizica!

 2. Alki

  Mă, io-s sătul de tâmpenii de astea. Mai dă-i în ceara mă-sii cu edvărtaizingu’ lu’ mă-sa. Am 50 de unici pe zi, da’ ăia 50 apreciaza 100% ce căcat mănânc, și e destul să-mi dea o bere careva, așa, de gest, că-mi tocesc tastatura ca să îi fac să râdă.
  Restu’… Meh.

 3. SydowBlog

  Ca sa traiesti din online trebuie prima data munca(foarte multa). Nu cunosc pe nimeni care sa faca bani legal din online fara sa aiba in spate ani de munca.

  PS: Nu consider un castig legal un site de streaming/filme pe care cand intri esti bombardat cu reclama si de cele mai multe ori browserul clacheaza.

  1. Ciprian blogger

   Siteurile de filme nu au fost niciodata metode de castig legale. Ce-i adevarat, de acolo ies bani buni, insa nu este o metoda tocmai ortodoxa!

 4. Yamasha

  Scopul scuza mijloacele pana la urma…
  Si eu fost inscris pe astfel de site-uri, dar mi-a ajuns. Nu se merita. Sa sau 25 RON pe un articol cand in alte parti poti lua mult, mult mai mult. Mai ales ca negociezi direct, nu printr-o firma…

  1. Ciprian blogger

   Singura platforma foarte ok pe care am si testat-o este blogmoney.ro. Oameni mai seriosi decat cei ce lucreaza acolo rar am intalnit.

 5. Robintel

  După părerea mea, ar trebui să îți asumi părerea exprimată mai sus și să ne respecți pe noi, cititorii, suficient de mult încât să publici numele sau URL-ul serviciului cu pricina.

  Așa e decent, așa e vertical.

  1. Ciprian blogger

   Scuza-ma, insa nu am considerat ca este necesar. Este un lucru minor faptul ca n-au campanii.

 6. Alina

  In situatia mea imi doresc sa pot face bani din scris, dar nu stiu daca am suficient potential. deocamdata ma bag si eu in campanii pt premii, astfel ma conving daca am sau nu potential sa fac asa ceva si in plus castig si anumite chestii care am nevoie…
  Dar mi-e jena de cei care scriu atat de urat, de incorect si de dizgratios… :(

  1. Ciprian blogger

   Eu o singura data am scris pentru premii. Si-atunci am castigat 100 de euro drept premiul intai. M-am convins ca sunt destul de bun incat sa continui si-am renuntat la campanii cu premii. Pentru ca mi-am aflat potentialul. Acum doar merg inainte si, sincer, primesc lunar oferte de a scrie pe bani. Pe unele le accept, insa pe majoritatea le resping. Pentru ca este bine sa fiu selectiv si sa pot spune nu atunci cand este necesar.

 7. twist3r

  „că habar n-are ce-s alea diacritice” – dar matale de ce nu le folosești în comentarii ? sau diacriticele se folosesc doar în articole ?

 8. twist3r

  :) Ce convenabil. În articol te iei de bloggerii care nu folosesc diacriticele dar nici tu nu o faci. Eu ca cititor va trebui să te bag în aceeași oală ca cei pe care îi disprețuiești atât de mult în articol. E o greșeală majoră și pe mine deja m-ai pierdut ca cititor. Sunt convins totuși că nu o să plângi după mine. Totuși m-am săturat de popi online care una spun dar alta fac. E alegerea mea!

  1. Ciprian blogger

   Folosesc un program de pus diacritice. De fiecare data cand scriu ceva nou, bag textul acolo si adauga automat ceea ce e nevoie! Cu caracterele de la tastatura nu ma descurc! Asadar, imi vine greu sa trec fiecare comentariu prin acel programel pentru a-l posta corespunzator!

 9. twist3r

  Nu a zis nimeni că de ce nu le folosești (deși ar trebui). Ci faptul că pe cei care nu le folosesc îi faci cu apă și cu oțet deși nici tu nu o faci. Te-ai inclus singur în categoria descrisă de tine ceea ce mi se pare puțin jenant pentru cineva care scrie, chiar și un blog.

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!