Despăgubirile pe care statul nu le poate plăti

scris de | vineri, 20 decembrie 2013, 09:52 | 2 comentarii

… sau pe care nu vrea să le plătească.

Într-o ţară măcinată de grija exploatării gazelor de şist, a aurului de la Roşia Montană şi distrusă de zecile de proteste parcă mimate, există anumite regiuni în care oamenii au cu totul alte probleme. Este vorba de despăgubirile pe care foştii proprietari ai pământurilor din Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa şi Cadrilater ar fi trebuit să le primească, conform tratatelor internaţionale semnate de România în anii 1940 şi, respectiv, 1947.

Când spunem tratate internaţionale ne referim, de fapt, la două tratate de pace semnate cu Puterile Aliate şi Bulgaria, şi anume:

 • Tratatul de Pace semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, în urma căruia Bulgaria primea Cadrilaterul;
 • Tratatul de Pace semnat la Paris la 10 februarie 1947, în urma căruia Uniunea Sovietică primea Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa;

Odată cu posibilitatea de a adera la Uniunea Europeană, una dintre condiţiile preliminare de preaderare a fost că statul român s-a obligat să despăgubească cetăţenii români care au pierdut proprietăţi în acele regiuni; aşa au apărut legile 290/2003 şi 9/1998, rămase însă nepromovate. Astfel, nu toţi respectivii proprietari au putut depune dosare de despăgubire la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor la termenele impuse de către stat, respectiv ianuarie 2008 pentru Legea 9/1998 și până în mai 2007 pentru Legea 290/2003. De aici şi până la faptul că în 2013 încă există oameni care n-au aflat că-şi pot primi banii de pe proprietăţi prin intermediul celor două legi n-a mai fost decât o simplă pocnire de degete. Pentru aceste cazuri, nu mai există nicio şansă de a-şi recupera moştenirea.

Cei care au depus însă cererile şi au fost soluţionate favorabil de către stat, vor putea depune, din nou, în instanţă cereri de solicitare a plăţii despăgubirilor, începând cu prima lună a anului 2014. În România există un cabinet de avocatură, deţinut de Mihai Lucian Lungu, avocat în Baroul Bucureşti specializat pe astfel de cazuri, în baza Legilor 290/2003 şi 9/1998.

“Avem de-a face cu o reparație morală, emoțională și materială, pe care statul român o datorează acestor oameni. În anii în care am soluționat 300 de dosare, am văzut cât de fericiți sunt românii care își primesc în sfârșit dreptatea, la care nici nu mai sperau. Este un ciclu de viață care se încheie, o rană personală care se vindecă, nu numai un beneficiu material.”, a explicat avocatul.

Ceea ce m-a întristat a fost partea în care am aflat că ANRP-ul nu are un buget suficient de mare pentru a putea soluţiona fiecare cerere în perioada imediat următoare. Aici intervine avocatul, care începe procedura de executare silită a statului român şi care vrea să limpezească situaţia pentru cetăţenii români ce aşteaptă despăgubirile de mult prea mulţi ani de la stat.

Există 2 comentarii publicate la acest articol:

 1. Intuneric

  Eu nu prea simt tara asta ca fiind „macinata” de protestele impotriva fracturarii hidraulice ori a exploatarii cu cianuri, pentru ca – exceptand politicienii, care se agita numai pentru un interes personal, si cativa protestatari incapabili sa genereze o reactie coerenta la nivelul intregii societati – suntem o natiune mai degraba pasiva. De asemenea, protestele „parca mimate” n-au cum sa distruga tara, de vreme ce sunt doar atat: un simulacru.

 2. Rodica Miclescu

  Buna ziua
  Doresc sa lamuresc intra-un fel aceasta problema.Sunt implicata in mod direct ,si eu am un dosar de despagubire pe legea 290/2003 din 2005.Am trecut prin absolut toate instantele, ajungand pe o lista de 1 an la trezorerie printr-un executor.Astept sa intre bugetul promis ANRPului pe 2014 si asa destul de mic .Se pare ca el exista doar pe hartie,nimeni nu poate sa dea o informatie ce se intampla cu banii desi au trecut doua luni.Am abordat si televiziuni dar in zadar ,nu ne baga nimeni in seama.Asa ca in aceasta situatie nu mai depindem nici de avocati si nici de exacutori ,ei si-au facut treaba foarte bine dar noi asteptam la mila guvernului care probabil a deturnat banii in alta parte, probabil spre Basarabia sa construiasca gradinite .Domnul Prim ministru uita ca si parinti nostri sunt tot din Basarabia dar traim in Romania.Sa plateasca intai datoriile in tara si apoi sa dea si la alti Se apropie alegerile si sa vedem atunci cine este mai aproape
  Va multumesc

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!