De susţinut: Lumină pentru Ursici

scris de | joi, 1 august 2013, 00:00 | Tu ce părere ai? Hai să discutăm!

România este ţara în care mai există doar 100 de localităţi fără conexiune la internet. De altfel, este şi ţara în care încă există sate fără curent; un lucru mult mai grav decât lipsa internetului. Ursici este unul dintre aceste sate. Băieţii de la FreeMioriţa, cei care au plecat cu Dacia până-n Mongolia anul trecut, au aflat de caz şi au hotărât să facă ceva: să ducă lumina la sătenii din Ursici.

Unde e Ursici
Satul face parte din comuna Boşorod, judeţul Hunedoara. Acolo locuiesc 50 de suflete în 14 gospodării, neracordate la reţeaua de electricitate. Unul dintre membrii FreeMioriţa a mers de mai multe ori în Ursici cu diverse ajutoare, însă a aflat de la locuitori că lucruri cel mai de preţ de care au nevoie este lumina.

Care este proiectul
Asociaţia FreeMioriţa doreşte să strângă banii necesari pentru cumpărarea a câte un panou solar pentru fiecare gospodărie. Iar fiecare costă 500 euro. Bani care trebuie strânşi. Pe lângă panou, în cei 500 euro intră şi acumulatorul, becurile şi cablurile; tot echipamentul necesar pentru a face lumină.

Cum se face acum lumină la Ursici
Deloc uşor, spus mai pe scurt. Unii cu lumânarea, alţii cu lampa, iar foarte puţini cu generatoare. Dar nici cei care au norocul de un generator nu pot spune că o duc mai bine. Din păcate, consumă mult, iar carburantul este scump şi trebuie adus de la 20 km distanţă de sat. Şi cum oamenii coboară rar în vale şi combustibilul ajunge rar în deal.

Ce poţi face tu
În primul rând, poţi intra pe pagina proiectului, Lumină pentru Ursici, şi citi ce şi cum explicat de unul dintre membrii echipei FreeMioriţa. Apoi, dacă ai un suflet mare şi un puţin din care să dai şi altora, poţi dona câţiva lei în contul asociaţiei FreeMioriţa. Sau poţi cumpăra un produs promoţional, iar banii vor ajunge acolo unde trebuie. Iar dacă ai un blog, poţi scrie şi tu despre proiect, cât să ajungă la cât mai multă lume. Sau poţi pune un banner.

Iar dacă nu am reuşit să te conving să te implici până şi cu cel mai mic gest, gândeşte-te cum ar fi să rămâi fără curent câteva luni, să nu mai poţi încărca telefonul, folosi laptopul, porni televizorul, folosi frigiderul şi maşinile de spălat haine şi vase, iar apoi citeşte din nou paragraful Ce poţi face tu.

ursici

Manafu, ai legătura!

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.