De la cd la stick şi-apoi la cloud

scris de | vineri, 28 iunie 2013, 12:58 | 8 comentarii

Dacă întrebai oamenii prin 2008 unde cred ei că se va ajunge cu tehnologia, majoritatea nu ar fi îndrăznit să gândească mai departe de un computer mai rapid, un dvd cu spaţiu de stocare mai mare de 4,7 GB sau de o conexiune de internet de 100 mbps.

Prin 2007, 2008 eu de abia primisem un calculator şi mă jucam GTA Vice City sau Nascar, ambele piratate de pe internet. Tot pe atunci, banii mei de buzunar la şcoală erau ca şi inexistenţi. Azi ba un sandwich cu salam, ba o sticlă de ceai, mâine nimic, poimâine iar sandwich şi tot aşa până mă săturam de pacheţel de acasă şi îndrăzneam să cer 1 leu de la taică-miu, să-mi iau un ou kinder.

Asta până am copt eu o idee de afacere şi-am început să-mi permit ou kinder şi ciocolată Făgăraş din banii câştigaţi de mine.

Perioada cd/dvd

Înainte de a exista toată tehnologia asta cu stickurile de 1 TB şi serviciile de cloud cu 7 GB free, oamenii foloseau cd-urile. Îmi amintesc şi acum că pe la 12 ani, imediat după ce îmi cumpăraseră ai mei calculator cu unitate cât biroul şi monitor cu tub, făceam trafic cu jocuri pe cd-uri. Vindeam oricui vroia jocuri, dar nu avea internet să îşi descarce singur.

La 2 lei pe un cd, iar mai apoi 3 lei pe un dvd, ieşeau nişte bănuţi. Ţin minte şi acum că luam cu 80 bani un cd de la un butic din oraş, puneam ce joc dorea clientul (de obicei, coleg de clasă sau vecin) şi primeam 2 lei. Din ăia 2 lei, 1 leu îl puneam deoparte, iar celălalt îl investeam. Afacerea mergea din ce în ce mai bine, trecusem la dvd-uri, puneam mai multe jocuri deodată şi luam mai mulţi bani. Perioada cd/dvd a durat vreo 7 luni, până când şi-au pus alţii din şcoală net şi îşi împrumutau jocurile între ei.

Perioada stick

Moda cu cd-uri şi dvd-uri şi câte 5 borsete în sertarele biroului a mai durat vreun an sau cel mult doi, până prin 2010, când am primit cadou de ziua mea un stick Kingston de 4 GB. Acela a fost momentul în care am spus stop dvd-urilor şi-am la stick.

Tot prin 2010, îmi cumpărasem şi invitaţie pe filelist, cu 25 lei, de la un prieten plecat la liceu în oraş. Cum mulţi aveau internet, dar mai nimeni nu ştia ce e ăla filelist, am profitat de situaţie şi-am început să descarc filme şi să le vând cu 2 lei celor care nu puteau să şi le găsească singuri. Şi cum aveam şi stick, luam imediat bicicleta, mergeam acasă la client, îi puneam filmul şi plecam.

N-a fost o afacere de durată, dar banii strânşi au fost suficienţi cât să-mi cumpăr un mouse nou, cu vreo 40 lei. Acum, în 2013, şi stickul dă semne că o să moară curând, de când cu serviciile de cloud. Dar, totuşi, o să mai trăiască doi, trei ani buni, până se obişnuieşte românul cu norişorii.

Perioada cloud

Pentru mine, perioada cloud a început acum 2 zile, când printr-o cugetare isteaţă, am decis să îmi fac primul cont pe SkyDrive şi să-mi transfer acolo toate fotografiile şi filmuleţele din telefon şi documentele importante din computer.

Prima dată, testasem serviciul de cloud de la Google, Drive, însă l-am abandonat imediat după ce m-am săturat de designul nefinisat, chiar dacă oferă 15 GB free, iar apoi costă 60$/an/100GB sau 120$/an/200GB. În condiţiile astea, am preferat serviciul SkyDrive de la Microsoft, cu preţuri apropiate de Google, dar cu doar 7 GB free.

De viteza de transfer nu scrie nicăieri nimic, însă eu, cu net nelimitat în Orange şi cu 3G 4/5 liniuţe, am transferat 1 GB de fişiere în 3 ore. Am făcut câteva screenshoturi pentru cei care nu folosesc niciun serviciu de cloud, dar se gândesc să folosească unul pe viitor.

2013-06-26T16-37-41_0

2013-06-26T16-37-41_1

2013-06-26T16-35-04_6

2013-06-26T16-37-41_2

2013-06-26T16-37-41_3

Alte servicii de cloud: Google Drive, DropBox, Orange Cloud, Vodafone Cloud, Romtelecom Cloud.

Există 8 comentarii publicate la acest articol:

 1. Alki

  Mă feresc de a-mi pune chestiile online, la dispoziția oricui. Pe lângă cloud, mă seacă maxim si sync-urile. M-am logat la servici pe Chrome și mi-a importat tot istoricul, inclusiv un tab cu un film porno care rămăsese deschis cu o seară înainte.

  1. Ciprian blogger

   Teoria conspiraţiei mi se pare deplasată deja. Nu cred că ăştia de la Orange Cloud trimit fişierele americanilor sau altei naţii, sau pur şi simplu cotrobăie ei prin ele. Dacă nu preferi cloud, iei un hdd extern şi-aia-i.

  1. Ciprian blogger

   Da, e limită de fişiere de cel mult 2GB, ceea ce e aiurea dacă vrei să salvezi o bază de date sau un backup la blog.

 2. Roscova Alexandra

  Ai dreptate, de la vechile disckete la cd, de la cd la stick si acum suntem la faza de cloud. Dezvoltarea e in bine, dar si siguranta datelor este mai bine gandita si acum nu mai avem sanse sa ne pierdem datele.

 3. Mihai

  Eu in calculator bag un singur cd(cd ul cu drivere).
  Si stick ul cu windows atunci cand situatia o cere, in rest totul poate fi downloadat…
  Despre cloud, nu prea ii vad rostul…

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!