Cum se demolează legal o clădire de patrimoniu

scris de | duminică, 2 decembrie 2012, 16:00 | 3 comentarii

Se dă următorul articol: click. Ştiu, e scris pe 23 noiembrie şi iar comentez pe subiecte expirate.

Clădirea despre care se vorbeşte în România Liberă am văzut-o şi eu acum câţiva ani, când eram în trecere prin Bucureşti. M-am oprit în faţa ei, am admirat-o şi am plecat mai departe. Pe atunci era la fel de pustie precum este şi în zilele de astăzi. Doar că atunci nu avea un proprietar care să se ocupe de ea şi să o conserve aşa cum se cuvine. Că doar e clădire de patrimoniu, locuinţă construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, monument istoric ce ar putea face parte dintr-un tur de vizitare al oraşului. Nici astăzi nu are.

Când am văzut-o pentru prima dată, i-am deplâns starea în care se afla. Iar zilele acestea m-am bucurat enorm când am văzut că Academia de Studii Economice a cumpărat imobilul. Asta până să citesc şi declaraţia dată de Pavel Năstase, rectorul ASE, presei:

„De zece ani ne-am chinuit să cumpărăm această proprietate şi acum am reuşit. Vom merge la Ministerul Culturii să vedem ce statut are, dacă putem să o demolăm, pentru a construi un corp nou prin care să închidem semicercul acesta.”

Aţi citit corect, da? „… dacă putem să o demolăm…”.

Cum să poţi demola o clădire de patrimoniu care, pe deasupra, figurează şi în lista monumentelor istorice din capitală?

Aici este vorba despre un comportament idiot, clasic, tipic românilor. De ce să încerci să cumperi ceva pentru a restaura şi a aduce un plus comunităţii? Mai bine să punem totul la pământ şi să construim clădiri hidoase din bca, polistiren şi rigips. Că altceva mai bun nu ştim!

O foarte frumoasă galerie foto cu interiorul imobilului găsiţi aici. Admiraţi şi puneţi totul în balanţă! Prima imagine îi aparţine lui Raiden, de pe rezistenta.net, iar a doua (lista monumentelor istorice) lui Adrian Crăciunescu.

Există 3 comentarii publicate la acest articol:

  1. Shtrumphu

    Normal ca vor sa o demoleze. De ce sa cheltuie bani pentru a o restructura ? Tipic romanului. Nu ma pricep la arhitectura dar sigur nu se mai vad cladiri de genul care amintesc de vremurile trecute. Cum spuneai tu: „mai bine să punem totul la pământ şi să construim clădiri hidoase din bca, polistiren şi rigips.” Peste 2-3 ani o sa ramanem fara. Uite cate au disparut in 2010 de exemplu: http://goo.gl/WaK37

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!