Colecţia de ouă încondeiate a doctorului Anton Setnic

scris de | sâmbătă, 24 noiembrie 2012, 18:22 | 9 comentarii

În ultima săptămână, oraşul Vatra Dornei s-a împiedicat de o nouă problemă culturală, respectiv cea a achiziţionării colecţiei de ouă încondeiate a doctorului Anton Setnic, şi bine-a făcut! S-au organizat întâlniri, au avut loc discuţii mai mult sau mai puţin oficiale, s-au făcut fotografii, iar acum se pregăteşte şi o dezbatere pe această temă! Lucruri bune! Însă, haideţi să apucăm sfoara de unul dintre capete şi să aflăm cât mai multe detalii despre viaţa doctorului, despre colecţie şi despre pasiunea cu care şi-a slujit atât familia, cât şi preocupările sale artistice.

Cine a fost Anton Setnic?

Personajul, din păcate, nu are un nume atât de sonor în Dorna sau în judeţul Suceava, pe cât şi-ar dori unele persoane. Cu toate că mai toată viaţa şi-a petrecut-o lucrând ca doctor ftiziolog (persoană ce studiază tuberculoza pulmonară) în Botoşani, iar mai apoi în Vatra Dornei, Setnic s-a ocupat cu o mare fidelitate şi de cele trei colecţii principale pe care le avea în stăpânire (colecţia de ouă încondeiate, colecţia filatelică şi colecţia de cartofilie) încă din anii ’50.

Mutarea doctorului în Vatra Dornei poate fi considerată o pură întâmplare; dacă sanatoriul în care lucra în Botoşani nu ar fi luat foc şi nu ar fi devenit una cu pământul, cel mai probabil, în ziua de astăzi, nimeni nu s-ar fi putut bucura de excepţională sa colecţie de ouă încondeiate. O colecţie care poate fi numită, la rândul ei, una oarecum întâmplătoare! Doctorul, în permanenţă, se afla în căutare de activităţi intelectuale, culturale, colecţia de ouă luând naştere atunci când acesta s-a mutat în casa ce i-a fost pregătită în oraş.

În interiorul imobilului, o clădire imensă, pe atunci situată în locul blocului de lângă actualul Detaşament de Pompieri de pe strada Mihai Eminescu, doctorul Anton Setnic a dat peste o mică adunătură de ouă încondeiate din Ţara Dornelor, colecţie pe care a continuat-o până în momentul în care Dumnezeu l-a chemat, sus în ceruri, lângă El.

Informaţii cu privire la colecţia propriu-zisă

Doctorul a emanat o atât de mare pasiune pentru tot ceea ce a însemnat ouăle încondeiate, încât a reuşit să adune, doar din Ţara Dornelor, 40 de cutii ce în total conţin 1650 de piese. A devenit o persoană dependentă de ceea ce a însemnat această preocupare, încât a pus la punct un sistem complex de clasificare a fiecărei piese din colecţie, în acelaşi timp conservându-le cu mare atenţie şi notându-le într-un manuscris, Studiu despre ouă încondeiate.

Din analiza pe care a realizat-o Andrei Avram, persoana ce a adus în atenţia comunităţii dornene această minunată colecţie artistică, putem menţiona faptul că există şi piese vechi de mai bine de 100 de ani, cea mai veche datând din anul 1902.

Din spusele fiicei doctorului Anton Setnic, stabilită în Piatra Neamţ, în momentul în care imobilul în care au locuit în Vatra Dornei s-a naţionalizat şi a fost demolat din motive estetice, o parte din colecţie a fost distrusă, doctorul reuşind să salveze doar ceea ce în prezent Andrei Avram doreşte să păstreze în oraş.

Câteva fotografii ale colecţiei propriu-zise şi imagini de la prezentarea organizată la Salonul Alb al Casei de Cultură, la care au participat primarul şi viceprimarul municipiului, dar şi alte persoane din domeniu:

oua-dorna-4

oua-dorna-3

oua-dorna-5

oua-dorna-2

oua-dorna-1

Motivele pentru care o asemenea colecţie merită să rămână în Vatra Dornei

1. Autenticitatea pieselor din cadrul colecţiei: după cum menţionam şi în rândurile anterioare, doctorul Anton Setnic a reuşit să adune, din Ţara Dornelor, peste 1600 de ouă încondeiate, fiecare fiind însoţit de o descriere complexă şi de toate datele referitoare la satul şi meşterul ce le-a creat;
2. Gradul excepţional de conservare a colecţiei: atât casetele, fiecare fiind unicate, cât şi ouăle încondeiate, se bucură de un grad de conservare extrem de bun. Practic, aproape nici una dintre piesele colecţiei nu prezintă deteriorări;
3. Reprezintă singura colecţie locală de etnografie: Muzeul de Etnografie nu a avut şi probabil nici nu va mai avea vreodată pe mână o asemenea colecţie. Dacă aceasta ar rămâne în Vatra Dornei, ar putea aduce un mare plus muzeului, dar şi comunităţii;
4. Orgoliul de staţiune montană: colecţia de ouă încondeiate va putea deveni o adevărată atracţie pentru oraş şi pentru turism. De ce, atunci când avem oaspeţi de seamă, trebuie să îi ducem la Vama să vadă o colecţie originală de ouă încondeiate? Daca o pastrăm aici, nimeni nu va mai trebui să plece în delegaţie în alte zone ale judeţului;
5. Tot ceea ce a adunat Anton Setnic nu trebuie să ajungă la muzeul din Gura Humorului. Dacă doctorul şi-a început colecţia în Vatra Dornei, de ce să nu o păstrăm în acelaşi loc?

Notă de final

Trebuie, în primul rând, să-i mulţumim domnului Andrei Avram pentru efortul imens pe care l-a depus aducerii colecţiei înapoi în Vatra Dornei, curăţirii şi prezentării ouălor încondeiate la Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” şi pentru dorinţa sa de a păstra colecţia în cadrul Muzeului de Etnografie al oraşului.

Trebuie, în al doilea rând, să menţionăm şi faptul că tot ceea ce a reuşit să realizeze Andrei Avram vis-a-vis de colecţia de ouă încondeiate, a făcut-o din fondurile proprii şi fără nici un sprijin din partea nimănui. Dragi dorneni, mergeţi la Salonul Alb, admiraţi colecţia şi susţineţi-l pe A. Avram în încercarea sa de a nu lăsa nimic ceea ce face parte din colecţia doctorului Anton Setnic să plece din Vatra Dornei.

Există 9 comentarii publicate la acest articol:

  1. Ciprian blogger

   Articolul va aparea si in Monitorul de Dorna miercurea aceasta! :) Multumesc si pentru aprecierea subinteleasa!

  1. Ciprian blogger

   Eee, nu chiar! Aici e vorba despre arta si despre orgoliul orasului. Colectia trebuie sa ramana a orasului pentru ca, practic, apartine orasului. Aparitia ei in preajma iernii e alta mancare deja…

 1. Vladimir

  Ce interesanta chestie! M-as duce sigur sa o vizitez daca as fi prin zona. Mi se pare traznet si absolut deosebita. Genul de chestie pe care trebuie neaparat sa o vezi o data in viata ca sa zici ca ai trait-o.
  Altfel, cu riscul sa te supar, ma alatur lui Andrei si zic ca scrii mult mai misto cand esti entuziast de ceva decat cand critici. Sau poate nu e doar scrisul, dar e plina blogosfera romaneasca de tipi suparati si critici incat ajungi sa te plictisesti. Articolul asta de azi e deosebit prin faptul ca e optimist, informativ si interesant. E o placere sa-l citesti. Oricine poate sa critice ca-i usor de daramat, nu oricine poate sa construiasca o idee. Asadar sunt total de acord cu Andrei, felicitarile mele pentru articolul de azi. E deosebit.

  1. Ciprian blogger

   Merci mult, Vladimir, in primul rand! Vreau sa iti spun ca mi-am dat si eu seama ca scriu mult mai bine atunci cand o fac intr-o latura pozitiva. Dar sunt curios, normal, unde ai vazut sau citit ce a zis Andrei despre modul meu de a scrie?

   Intreb pentru ca e posibil sa-mi fi scapat!

   PS: Watch me, urmeaza alte cateva articole informative, cu idei noi!

  1. Ciprian blogger

   Si turismul asta trebuie facut si-ntr-un alt mod decat cel specific craciunului, ce sa zic!

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.