Ce înseamnă să scrii articole de pe iOS

scris de | marți, 20 noiembrie 2012, 12:47 | 11 comentarii

Acesta este conţinutul celui de-al doilea articol scris de pe iPhone. Vreau să vă demonstrez in câteva rânduri cât de greu este să redactezi un text pe iOS şi Android. Sincer să fiu, nu este atât de uşor de scris pe telefon faţă de computer deoarece intră, fără voie, în calcul mai multe diferenţe ce afectează redactarea textului.

Haideţi să le enumerăm:

În primul rând, intervine dimensiunea ecranului de pe care se efectuează scrierea materialului. Diferenţa de mărime dintre ecranul telefonului şi cel al monitorului este uriaşă, aceasta reuşind să mă păcălească în momentul în care doresc să structurez articolul în mai multe blocuri de propoziţii. Mai pe scurt, nu se poate anticipa un număr exact de rânduri afişate pe ecranul computerului.

O a doua mare dificultate în scriere este tastatura. Cu toate că varianta qwerty swype oferită de softul mobilului ajută la scrierea mai rapidă a cuvintelor, aceasta îngreunează mişcarea atunci când sunt necesire anumite caractere sau un şir de semne de exclamare, precum: …; ?!?; (). Pentru a le putea scrie, sunt practic obligat să schimb primul set de caractere (litere) cu cel de-al doilea (cifre, semne de exclamaţie, caractere mai rar folosite în scriere), lucru ce mă face să măresc timpul de redactare al materialului, apărând şi posibilitatea de a uita o idee sau un anume cuvânt esenţial în finalizarea enunţului.

În altă ordine de idei, mi-a luat mai mult de o oră scrierea acestui articol…

Există 11 comentarii publicate la acest articol:

  1. Ciprian blogger

   Ma gandesc la un Nokia C3. M-ar ajuta mult tastatura qwerty, insa s-ar putea ca ecranul mult prea mic fata de iPhone sa ma bulverseze putin…

 1. Claudiu

  Cum sa trebuiasca sa schimbi intre seturile de caractere? La android trebuie doar sa tii degetu` mai mult pe o „tasta” virtuala, si-ti scrie automat caracterul de deasupra.

  Oricum.. cu un telefon care are tastatura normala, nu qwerty, scrii mult mai repede decat cu touchscreen. desi in ultima perioada m-am obisnuit cu swype-ul destul de bine.

  1. Ciprian blogger

   Din cate stiu, si pe Android este la fel cu schimbarea blocurilor de caractere. Cel putin asta am observat cat timp m-am jucat pe o tableta de-a unui prieten. Ideea e ca este posibil sa nu ma fi inteles tu. :D

   Cand vreau sa pun semnul intrebarii la finalul unui enunt trebuie sa schimb foaia cu litere cu cea cu semne si cifre. Exista in stanga o sageata orientata in sus care face totul.

  2. Claudiu

   Tastatura virtuala de pe tel. meu arata fix ca asta reala. Adica pe fiecare tasta e trecuta o litera si un simbol. Daca tin apasat mai mult, se scrie simbolul. Fix pe unele taste sunt si cifrele 1-9. Deci nu trebuie sa mai apas pe sageata aia orientata in sus.

  3. Ciprian blogger

   Claudiu, daca asa e la tine, chiar ma bucur! Ai avut un real noroc. Dar la iPhone-ul meu e cu totul alt peste prins…

  1. Ciprian blogger

   Gorby, ai dreptate, insa de cele mai multe ori, necesitatea cere si astfel de sacrificii. Hai sa iti dau un exemplu: zilnic am ore de la 12 la 19. Plec de acasa de la 11 si revin pe la 20. Daca 9 h sunt plecat, iar alte 8 h le dorm, asta inseamna ca imi raman 7 ore in care petrec timpul acasa.

   Din astea 7 h, scade timpul in care invat, in care imi fac temele, in care ma ocup de colectiile de numismatica si de cartofilie, in care ies cu prietena, in care lucrez la propriul roman (asta e discutabil) si afli cat timp imi ramane pentru scrisul pe blog de acasa!

   Parca acum altfel arata problema, nu?

 2. Shtrumphu

  Ar fi mai simplu daca ar merge bine dictarea, cel putin pe Android. Desi am tableta, redactez articole de pe laptop pentru ca e mai simplu mai ales daca ai nevoie de informatii: deschizi un nou tab si cauti.

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.