Câţi mai faceţi albume foto cu fotografiile de familie?

scris de | marți, 7 mai 2013, 10:42 | 11 comentarii

Paştele acesta am făcut câteva vizite pe la familie, prieteni, cunoscuţi, iar cum era de aşteptat, pe la unii am început să ne uităm prin albumele foto. Alea vechi. De când erau toţi copii. Unii aveau câte un raft dedicat albumelor de tot felul: primii ani, căsătoria, primul copil, al doilea copil, familie etc, însă nici unul nu avea fotografii importante salvate în computer sau laptop.

– De ce?
– Pentru că e mai sigur să ocupe spaţiu în dulap cât timp vrem noi, decât să nu ocupe spaţiu, dar să le păstrăm în hdd şi să le avem cât timp funcţionează laptopul.

Pe acelaşi principiu merg şi ai mei. Toate fotografiile importante făcute cu telefonul, camera dslr sau mai ştiu eu ce, sunt puse pe computer, băgate pe un stick şi trimise la tiparit. Un fel de usability in viaţa reală. Dacă ai musafiri şi cineva vrea să vadă fotografii de familie, nu îi iei pe toţi din sufragerie şi îi duci în camera în care ai computerul.

Dacă vine bunica în vizită de Paşte şi la un moment dat vrea să vadă fotografii de când erai tu mic, ce faci? Îi dai laptopul în braţe şi îi spui: intri în My Computer, apoi în D şi pe acolo pe undeva trebuie să fie un folder cu titlul album foto eu la 7 ani.

E greu! Unii încă nu ştiu să umble pe computer sau laptop, inclusiv mama, însă oricine ştie să răsfoiască un album foto. Am pus mai jos câteva fotografii cu mine de când eram mic şi copilăream la casă; ca şi acum de altfel.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Tu mai faci albume foto? Sau te leneveşti şi speri să nu se ardă hdd-ul?

Există 11 comentarii publicate la acest articol:

 1. Ariel

  Eu printez puține fotografii, ocazional mai fac câte un album.
  Îmi permit să zic așa – să nu prea listez pentru că am nevoie de mobilitate iar în spate am ceva infrastructură:
  – am backup redundant pentru imagini – un NAS cu HDDuri in RAID 1 (mirror) unde imi transfer imaginile originale;
  – pe laptop am 2 HDDuri, pe unul din ele imaginile au backup automat până le mai prelucrez și transfer pe NAS;
  – după procesare toate fotografiile le export la rezolutie Full HD pe hard discul local, dupa care se sincronizeaza automat cu telefonul si cu un serviciu de cloud (Skydrive). Apoi manual ajung pe HDD-ul conectat la TV si pe rama foto.

  1. Ciprian blogger

   Da, adevărul e că ai nevoie de ceva aparatură ca să îţi ţii imaginile în siguranţă. Iar pentru un fotograf asta este mai multe decât obligatoriu!

 2. Vladimir

  Ambele! In general fotografiile mele se sincronizeaza intre mai multe device-uri + icloud + un server local, sunt sigur ca nu le pierd. Batranilor le arat pe ipad, ca doar se rasfoieste ca un album. Dar am si printate fiindca arata misto un album daca te obosesti sa-l faci meticulos. E sexi chiar.

  1. Ciprian blogger

   Noi nu avem multe albume, dar în ele se găsesc fotografii care sigur s-ar fi pierdut dacă nu ajungeau între două foi de plastic transparente.

 3. Yamasha

  noi mai facem d-astea, dar doar pentru ca ne ocupam cu asa ceva…
  dar oricum mult mai putine..cele mai multe le arhivam sau le punem pe retelele de socializare…

  1. Ciprian blogger

   Oare e posibil să dispară fotografii de pe facebook, de exemplu?

 4. Andrei

  Anul trecut am pierdut,accidental,peste 1000 (o mie) de foto din calculator si am fost turbat cateva zile. Mai turbez si acum cate putin. Asa ca am inceput sa le pun pe hartie. Pe calculator raman filmuletele. Oricum mai pastrez totul si pe alte suporturi.

  1. Ciprian blogger

   Un hdd extern ar fi folositor dacă este vorba despre fotografii filatelice, dar dacă au fost fotografii de familie, atunci e mult mai bună soluţia cu tipărirea!

 5. adelinailiescu

  Mie tot fotografia pe hartie mi-e mai draga. Poate sunt eu mai demodata dar renunt la claritate si performanta in favoarea pipaitului cartonului lucuios. Dar, din pacate, n-am mai facut demult o poza adevarata…

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.