Blog: related posts pe desktop şi mobil

scris de | sâmbătă, 16 februarie 2013, 15:44 | 7 comentarii

Atunci când instalezi un plugin de related posts (articole asemănătoare) pe blog, trebuie să ţii cont de un aspect important, şi anume modul în care sunt afişate linkurile către articolele asemănătoare celui care se află în curs de citire. Mă refer, bineînţeles, la diferenţa de aspect dintre desktop şi mobil.

Atunci când parcurgem un articol pe desktop, după cum este şi normal, spaţiul utilizat este mai mare. De aici şi motivul pentru care eu, ca blogger, îmi permit să folosesc şi thumbnailuri pentru ilustrarea zonei dedicate articolelor asemănătoare:

capture-20130216-151556

screenshot desktop

Însă, atunci când parcurgem un articol pe mobil (Safari – iOS, de exemplu), spaţiul utilizat este de câteva ori mai mic. De aici şi motivul pentru care este şi normal ca zona dedicată articolelor asemănătoare să se conformeze:

screenshot mobil - iOS

screenshot mobil – iOS

Un exemplu de aşa nu vine din partea lui Marius Sescu. Dacă citim orice articol de pe blogul acestuia, vom observa faptul că zona dedicată articolelor asemănătoare este aceeaşi şi pe desktop, dar şi pe mobil:

screenshot mobil - 1

screenshot mobil – 1

Cele patru thumbnailuri afişate (eu am publicat doar una dintre cele două pagini) ocupă două ecrane complete, lucru ce nu face decât să mărească dimensiunea totală a paginii articolului, să mărească timpul de încărcare al browserului şi, de ce nu, să-l facă pe cititor să parcurgă o zonă mai mare.

Să te afli în anul 2013 şi să te ocupi de design doar la nivel de desktop şi să neglijezi complet partea de mobil, este la fel de absurd ca atunci când cumperi pâine neagră în loc de pâine albă, cu toate că ştii că cea neagră este făcută de fapt din făină albă, colorată cu malţ.

Detalii aici.

Există 7 comentarii publicate la acest articol:

 1. Intuneric

  Mai, nu fi asa de rau… Optimizarea pentru mobile browsing ii preocupa mai ales pe cei care au un obiectiv bine definit pentru blogul lor, cuantificabil in numar de vizitatori, click-uri etc.

  Pentru ceilalti, care inca sunt in faza de hobby, s-ar putea sa nu fie atat de important.

  1. Ciprian blogger

   Chiar şi dacă este doar hobby, tot doreşti ca oamenii să-ţi citească munca într-un mod simplu, nu? Sau înţeleg eu greşit şi partea aceasta?

 2. Radu

  Tema mea pentru mobil este singura oferită de blogger implicit, așa că nu-mi bat prea tare capul. E simplă, cuprinde doar articolele cu tot cu thumbnail, și sus un meniu drop-down.

  Aș putea face o temă pentru mobil de la 0, dar chiar nu am timpul necesar pentru așa ceva. Nu știu cum se vede tema desktop pe o tabletă sau smartphone, că nu am așa ceva să pot proba, dar dacă se încarcă tema mobilă, totul e ok :P

  Importante sunt articolele, și exact asta apare în tema pentru mobil.

  1. Ciprian blogger

   Asa arata pe iPhone: http://i.imgur.com/V85XG5z.png.

   Nu apare nici o zona cu articole similare. Nici inainte de articol, nici dupa el, nici dupa rubrica de comentarii. Sectiunea cu articole asemanatoare, la tine, este vizibila doar pe vizualizare desktop.

   Din pagina de setari a widgetului poate ca nu ai setat afisarea si pe terminale mobile. Poti verifica.

  2. Radu

   Ciprian, eu știu că pe versiunea de mobil NU apare nimic în afară de postări. Credeam că am fost destul de clar în comentariul anterior. Eram curios, și nu am idee, cum arată tema pentru desktop văzută de pe un dispozitiv mobil.

   Cât despre related posts, nu e același plugin ca la tine, nu poți personaliza funcție de tema (desktop sau mobil) e un script adăugat în codul sursă, nu „instalat” cum e la WP, așadar NU există nici o pagină de setări. Amintesc faptul că eu sunt pe blogspot, nu pe WP :)

   Cum spuneam, ar trebui eventual să fac o temă de mobil de la zero, și nici așa nu e sigur că ar merge „related posts” pe care îl folosesc eu pentru versiunea desktop, fiindcă nu cred că mobilul poate apela acele script-uri.

   Dar mulțumesc pentru răspuns.

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!