Blog: later edit, post scriptum şi update în articole

scris de | sâmbătă, 13 aprilie 2013, 21:14 | 9 comentarii

Din seria cum ar fi dacă am învăţa să scriem corect, vorbim astăzi despre cum se folosesc corect trei elemente ce se regăsesc într-o mulţime de articole din blogosferă: later edit, update şi post scriptum sau p.s. Mă văd nevoit să scriu acest post deoarece îmi doresc ca şi alţi bloggeri să înveţe să scrie cât mai corect posibil pe blogurile lor.

Update-ul reprezintă o îmbunătăţire a unui articol deja publicat. Dacă ai scris în articol anumite lucruri, iar ulterior publicării ai aflat o nouă informaţie, foloseşti un update; nu un post scriptum sau un later edit. Un update.

Şi nu-l scrii în mijlocul articolului sau la finalul lui, ci la început. Pentru că este un element pe care cititorul trebuie să-l vadă înainte de a parcurge întregul articol. Ca să priceapă ce ai scris acolo, nu să stea să se gândească la final ce ai vrut să spui de fapt.

Post scriptum-ul este o notiţă care nu are legătură directă cu articolul scris. Acesta se scrie înainte de a publica articolul şi nu după. Dacă vrei să scrii după publicare, în funcţie de caz, fie foloseşti un update, fie un later edit. Un bun exemplu de aşa da puteţi vedea în screenshotul al doilea.

Un post scriptum se adaugă întotdeauna la finalul articolului. Niciodată la începutul acestuia! Dacă e pus la început, nu mai are funcţie de p.s. Dacă ai scris într-un articol despre cât de bine o duce mamaia ta la ţară, iar la final vrei să spui că ţi-a murit câinele, pui un post scriptum.

Later edit-ul reprezintă o editare ulterioară a unui articol deja publicat. Unii l-ar putea confunda cu update-ul, însă ar fi o greşeală. Cele două elemente nu au nimic în comun! Dacă ai scris numai bălării într-un articol, iar cineva te corectează şi vrei să fii un bun samaritean, scrii informaţia corectă printr-un later edit.

Acesta se scrie mereu la finalul articolului. Nu se pune la început fiindcă se creează confuzie. Ca să se înţeleagă corectarea, trebuie citită mai întâi greşeala. Dacă există cazuri în care trebuie folosite şi un post scriptum şi un later edit în acelaşi articol, prima dată se scrie post scriptum-ul, iar apoi later edit-ul.

Aveţi în imagini trei screenshoturi de exemple aşa da! Primul e din articolul lui Nihasa (aici), al doilea din articolul lui Cristian Florea (aici) şi ultimul din articolul lui Vali Petcu (aici).

later edit

post scriptum

update

Există 9 comentarii publicate la acest articol:

  1. Ciprian blogger

   Nu se supără nimeni! :)
   Sper doar să nu crezi că acela este un update. Este un later edit, o completare a ceea ce este deja scris!

  2. pozedecat

   Pai n-as vrea sa te contrazici singur. In articolul ala n-am corectat (edit) nimic ci am completat (update) cu ceva ce nu avusesem la indemana initial desi mentionasem ca vazusem asa ceva iar unul dintre comentatori mi-a indicat unde sa gasesc ce nu avusesem eu la indemana.

  3. Ciprian blogger

   Am greşit eu! Am citit doar completarea, nu şi articolul. Ai dreptate, este un update!

 1. bazdaganie

  Punctul tau de vedere e bun dar nu stiu cati vor tine cont de el…s-ar putea ca cineva sa zica „pe blogul meu scriu cum vreau,nu ma intereseaza regulile”…si crede-ma,sunt multi care procedeaza asa

  1. Ciprian blogger

   Cei care nu doresc să devină mai buni, nu sunt bloggeri care caută performanţă. E simplu! Sfaturile sunt şi aici şi pe alte bloguri serioase; depinde cine va ţine cont de ele.

  1. Ciprian blogger

   Eu am vorbit doar despre astea care sunt folosite mai mereu. Nota bene nu am văzut pe nici un blog până în momentul de faţă… Din păcate!

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.