Banul vine mereu din evenimente

scris de | duminică, 5 august 2012, 12:37 | 16 comentarii

Ieri am participat la Dorna Xfest (despre care am scris şi aici) ca fotoreporter de dimineaţa devreme, până seara târziu (10 a.m – 19 p.m). Am făcut sute de fotografii şi am stat în soare, cu o sticlă de Dorna lângă mine, privind concurenţii desfăşurându-se pe traseu şi sperând la o doză de adrenalină mai mare decât cea pe care o primisem deja. Anyway, nu aici vroiam să ajung.

Treaba e că după o zi de stat cu ochii-n vizorul aparatului foto te cam apucă foamea, iar rulotele şi terasele de pe platou erau singura opţiune cât de cât accesibilă şi apropiată. Mă gândeam la nişte mici (normal, se fac repede) şi la o berică rece, direct din butoi. Sau la o ciorbică fierbinte, un gulaş picant, ceva. Nici puiul la rotisor nu era de ocolit.

Nu e frumos să bârfeşti despre preţuri, însă eu nici în momentul de faţă nu înţeleg de ce un mic costă doi lei. Adică dacă nu ai mâncat nimic de 12 ore şi vrei să recuperezi, nu ţi-e chiar îndemână să dai zece lei pentru cinci mici. Părerea mea! Bine, înţeleg că o caserolă de 16 mititei face cam 20 lei, iar profitul trebuie să vină şi el de undeva, însă un preţ de 1,5 lei ar fi mult mai acceptabil. Sau să cumpere şi ei pastă la pungă de un kilogram şi să dea mititelul cu un leu.

Există 16 comentarii publicate la acest articol:

  1. Ciprian blogger

   Era si asta o varianta. Dar mi-am dat seama de ea la finalul zilei…

 1. Vladimir

  Ma indoiesc ca vor vrea sa se munceasca mai mult si sa ruleze micii, doar ca sa iasa mai ieftini cu 50 de bani in conditiile in care lumea ii cumpara si cu 2 lei. Dar daca 10 lei e 2 euro (cam asa e, nu?), mie imi par extrem de ieftini, mai ales pentru o mancare la un eveniment. Asa este peste tot si-n occident. La targuri/saloane/expozitii ajunge o cola de jumatate sa fie peste 5 euro. E cumva normal, te astepti sa fii hranit la fata locului si nu vii cu sandvisul si sticla in rucsac, platesti. E oarecum considerat „lux” si atunci e normal sa-l platesti. Iar comerciantul nu va avea niciodata grija de buzunarul tau, indiferent de tara.

  1. Ciprian blogger

   Uite exact planul acesta de functionare ma deranjeaza intr-un fel sau altul. De ce sa-i dai cu 2 lei si sa ai 200 de clienti intr-o zi, dintre care jumatate sa te refuze cand mai bine ii dai cu 1,5 lei ca sa ai 200 de clienti dintre care doar vreo 10 sa te refuze?

   Trebuie facute si planuri strategice din cand in cand.

 2. Claudiu

  Niciodata nu mananc nimic la evenimente din astea. Si nici de baut nu prea beau pe-acolo. E furt pe fata. Dai 5 lei pe o panarama de bere la pahar de plastic si vorba ta, 2 lei pe-un mic.

  1. Ciprian blogger

   Eu berea am primit-o din partea casei. Insa, oricum costa trei lei. Un pret bun, zic eu.

  1. Ciprian blogger

   Chestiile astea, ca fotograf, le am in aproape toate cazurile asigurate. Restul e mastercard.

 3. vienela

  Regula de aur este sa nu pleci niciodata de acasa fara bani. Pretul micilor este acelasi de cativa ani, dar eu nu cumpar niciodata de foame, ci doar de pofta… ca nu imi ajung 5 mici sa ma satur.

  1. Ciprian blogger

   Cinci mici era doar un simplu exemplu; crede-ma ca atunci mancam poate mai bine de zece. In fine, pretul mi s-a parut putin cam exagerat. Asta era.

  1. Ciprian blogger

   Poate pentru efortul depus se mai adauga un profit umflat. Hai, insa, sa facem un scurt calcul:
   O carola de 16 mici costa 20 lei. Asta inseamna ca un mic face 1,25 lei. Daca pretul unui mititel e 2 lei, profitul pe caserola se ridica la 12 lei. Daca vanzatorul de la taraba ia 10 caserole, adica 160 de mici, profitul lui va fi de 120 lei.

   Daca la un pret de 2 lei, jumatate din clieti te refuza, profitul tau va fi la jumatate. Insa, daca toti clientii tai vor cumpara la un pret de 1,5 lei, profitul iti va fi garantat, insa ceva mai mic decat daca ai fi vandut cu 2 lei.

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!